Στα όρια του χάους έφτασε το Παρίσι, κσθώς για περίπου 8 ώρες οι διαδηλώσεις από το κίνημα των κίτρινων γιλέκων εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τα ΜΑΤ, με εκατοντάδες συλλήψεις και καταστροφές, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται για τη διαφθορά και νέα μέτρα λιτότητας, σε ένα εν γένει απολιτίκ -ακόμα- συνοθήλευμα.
Οι δρόμοι στο κέντρο Παρισιού έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κυκλοφορία, ωστόσο στα προάστια πολλές περιοές παραμένουν αποκλεισμένες και οι μάχες χαρακωμάτων αστυνομικών και διαδηλωτών συνεχίζονται. Ιδιαίτερα στα γκέτο, που οι ταραχές είναι συχνό φαινόμενο, η κινηματική μορφή που προσλαμβάνουν οι κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και τους έμμεσους φόρους, αποτελούν έναυσμα για νέα ξεσπάσματα.
Εσχάτως εκδηλώθηκαν ανησυχίες για την συμμετοχή στοιχείων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», εξέλιξη που αν και αναμενόμενη -λόγω του απολιτίκ χαρακτήρα- θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να αποδομήσει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.
Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Εμμάνουελ Μακρόν έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κοντά στο 23%, επίπεδο που δεν έφτασε ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταγραφεί και ως ο ο πλέον αντιδημοφολής πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων, βομβών κρότου, αλλά και κανονιών νερού.
Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος. Σε άλλες περιοχές τα επεισόδια είναι ακόμα πιο βίαια, αυτοκίνητα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις κτιρίων έχουν βανδαλιστεί.
Η κατάσταση με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ενώ ο Εμμάνουελ Μακρόν, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται εγκαίρως το διακύβευμα και τις δυνητικές επιπτώσεις της διάχυσης της κοινωνικής έντασης καθώς και της πολιτικής του.