Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ασφυκτιά, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν τα NPL’s μειώθηκαν κατά 4,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, ενώ η χώρα παραμένει πρώτη -και με διαφορά- στα κόκκινα.
Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία (11,7%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%).
Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με την Επιτροπή εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ωστόσο πως «η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα».
Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.