Το αίτημα της Ρωσίας για έκτακτη συνεδρίαση και έκδοση ψηφίσματος για τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τη Μόσχα έδειξαν ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόσο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΣΑ όσο και ο ομόλογός της της Μεγάλης Βρετανίας επιτέθηκαν στη Ρωσία για τη στρατηγική κλιμάκωσης που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας.
Ηπιότερη ήταν η ρητορική που χρησιμοποίησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Γαλλία και η Γερμανία, με κοινή τους δήλωση που ανάγνωσε η πρέσβειρα της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι ανεξαρτήτως συνθηκών τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία από τη Ρωσία. Παράλληλα Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν τη στάση της Ρωσίας και ζήτησαν την τήρηση της συμφωνίας του Μίνσκ από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε τη στήριξη των χωρών προς την Ουκρανία.
Τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων επέλεξε η Κίνα, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποφεύγοντας να δείξει τη Ρωσία ως υπαίτια για τα γεγονότα και την κλιμάκωση και ζητώντας από τις χώρες να αυτοπεριοριστούν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το ρωσικό αίτημα για συζήτηση σχετικά με το περιστατικό στο Κερτς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, εκτοξεύοντας αλληλοκρατηγορίες για προβοκάτσιες και παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, ενώ ο Ρώσος πρέσβης επιχείρησε να διευρύνει το θέμα και να εντάξει σε αυτό την κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Ουκρανία, στο Λούγκανσκ και τις επιθέσεις κατά της ρώσικης πρεσβείας στο Κίεβο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Ρώσου πρέσβη δεν βρήκε ανταπόκριση, αποδεικνύοντας τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.