Τα “ρέστα” του παίζει το ακροδεξιό VMRO-DPMNE στην πΓΔΜ καθώς επιχειρεί να ανακόψει το σπιράλ διάσπασης στο οποίο έχει εισέλθει με κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, προκαλώντας ανησυχία, καθώς η προσπάθεια πόλωσης έχει στο παρελθόν οδηγήσει σε γενικευμένες ταραχές και κοινωνική αποσταθεροποίηση.
Η συγκυρία που έχει ήδη διαμορφωθεί στα Βαλκάνια όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς οι πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται στο Κόσοβο, όπου πρόεδρος και πρωθυπουργός συγκρούονται με τον τελευταίο να επιχειρεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία των Βρυξελλών για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται επαναχάραξη συνόρων.
Παράλληλα, εντείνεται και ρωσική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, με τη Μόσχα να πυροδοτεί θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, αναγκάζοντας το NATO να ενισχύσει τις δυνάμεις και την ετοιμότητά του.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τη Μόσχα να πριμοδοτεί εθνικιστικές ομάδες για να αντικρούσει την επέκταση του NATO και την ανατροπή του status quo στα Βαλκάνια, ο κίνδυνος εκτροπής των διαδηλώσεων είναι υπαρκτός.
Για το VMRO οι διαδηλώσεις αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας και ως εκ τούτου θα επιχειρήσει να τις χρησιμοποιήσει για να λύσει τα “υπαρξιακά” του προβλήματα, μετά την αποχώρηση επτά βουλευτών του, που σχηματίζουν πλέον ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Οι εν λόγω βουλευτές συναίνεσαν στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία του Ζόραν Ζάεφ, με στόχο την εμπέδωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ανοίξει το δρόμο για είσοδο στο NATO και την ΕΕ.
Η πρώτη διαδήλωση του VMRO έχει προγραμματιστεί στα Σκόπια την Τετάρτη, όπου η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τη βάση με στόχο να δείξει ότι διαθέτει ερείσματα στην κοινωνία και ότι παραμένει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.
Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να ξεκινήσει την πορεία μπροστά από το αρχηγείο του κόμματός της στο κέντρο των Σκοπίων την Τετάρτη στις 5μμ και να την τερματίσει μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
“Από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα έχει βυθιστεί μόνο βαθύτερα και βαθύτερα και οι πολίτες έχουν κατακλυστεί από το σκοτάδι και τη φτώχεια”, ανέφερε το κόμμα σε μια δήλωση, καλώντας τους υποστηρικτές να βγουν.
Η ημερομηνία της πρώτης διαδήλωσης διαμαρτυρίας εμφορείται και από έναν πρόσθετο συμβολισμό, καθώς ακριβώς πριν από ένα χρόνο, οι αρχές συνέλαβαν πάνω από 30 βουλευτές του VMRO DPMNE και υποστηρικτές του κόμματος για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή έξαρση στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017.
Το VMRO είχε ζητήσει την αμνήστευση των βουλευτών που συμμετείχαν στα επεισόδια, ωστόσο τη Δευτέρα το κοινοβούλιο απέρριψε το σχετικό νομοσχέδιο. Ο Ζάεφ και οι σοσιαλδημοκράτες του εν τω μεταξύ ζήτησαν εθνική συμφιλίωση μέσω μιας νεοσυσταθείσας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία πολλά μέλη της VMRO DPMNE έχουν σημαντικό ρόλο.
Ο Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα δεν απέρριψε εντελώς την ιδέα «μερικής» αμνηστίας για όσους βρίσκονται τώρα στη δίκη, αλλά δεν συμμετείχαν άμεσα στην πραγματική βία στο κοινοβούλιο.
Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Ζάεφ για διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προσφέροντάς τους μια αμνηστία από ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για στήριξη στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.