Την έναρξη “ανένδοτου” για την πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και πριν την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σηματοδότησε με δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη, καθώς φαίνεται ότι επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχία των προθύμων, με στόχο την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, την απομόνωση του πρωθυπουργού και τη σκληρή πόλωση του σκηνικού.
Ακολουθώντας την τακτική που εφάρμοσε στο Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συμφωνία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας που συνήψε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξήγγειλε ότι δεν θα την αναγνωρίσει, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η δήλωση αυτή αν και απευθύνθηκε στην Εκκλησία της Κρήτης, ουσιαστικό αποδέκτη έχει τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ανθίσταται στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, καθώς -όπως υποστηρίζει- ενισχύεται η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, εις βάρος του Πατριαρχείου, το οποίο “αποξενώνεται”, όπως αναφέρει σε επιστολή που φέρεται να έχει στείλει στον πρωθυπουργό.
Η προσέγγιση αυτή όμως, διαφέρει ουσιωδώς από την αρχική αποδοχή της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, στροφή που φαίνεται ότι αποτελεί κίνηση στρατηγικής υπό το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών για τον Μάρτιο, το οποίο αναπαράγεται ευρέως από τα media και δεν έχει, ακόμα, διαψευστεί από το Μαξίμου.
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προαναγγείλει την απαξίωση της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας υπέρ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις σε ευρύ φάσμα, καθώς ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με το Φανάρι, ενώ παράλληλα ενισχύει τους “δελφίνους” που διεκδικούν τη θέση του Ιερώνυμου. Παράλληλα και σε συνδυασμό με την απαξίωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό αποτελεί κίνηση προβολής του νέου πολιτικού του δόγματος και την έναρξη μιας εκστρατείας για την αποδόμηση και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, με στόχο να επισπεύσει την προσφυγή στην κάλπες.
Η υπονόμευση της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με την πολιτική μη-αναγνώρισης των πράξεών της, που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχο έχει να περιορίσει την αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα να τον αναγκάσει σε αναδίπλωση. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και του καθορισμού της πολιτικής ατζέντας.
Η στρατηγική αυτή δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και την κατάθεση νέας πρότασης μομφής ακόμα και πριν την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποσαρθρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, πριν ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας την προετοιμασία του εδάφους για τη στήριξη της κυβέρνησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις με ανοχή, μέχρι τις εκλογές.
Τα μηνύματα απ την Κρήτη
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατανοεί απόλυτα τον αιφνιδιασμό και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους κόλπους της Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις. Τους ενημέρωσε ότι δεν είχε «καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για τη “συμφωνία”, πόσο μάλλον για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Τσίπρα», καθώς, όπως είπε, «αυτό που απεδείχθη ότι τον ενδιέφερε ήταν η εξαγγελία 10.000 νέων κομματικών προσλήψεων».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, η Νέα Δημοκρατία δε θα την αναγνωρίσει ως επόμενη κυβέρνηση και θα επαναφέρει το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας τους.
Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. ότι δεν είναι αναγκαία η αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να προωθηθούν με καλόπιστο διάλογο και ότι δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι, όσα άρθρα κι αν προταθούν για αναθεώρηση από τη σημερινή κυβέρνηση, την ευθύνη για το αν τελικώς θα μεταβληθούν και σε ποια κατεύθυνση, την έχει, εκ του Συντάγματος, η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, πλην όμως για την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.