Μετρημένα βήματα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης κάνει η Ρωσία, απευθυνόμενη κυρίως στο διεθνή παράγοντα και δευτερευόντως στην Ουκρανία, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα ότι δεν συνδιαλέγεται με το Κίεβο.
Γι’ αυτό, ενώ άνοιξε τον Πορθμό του Κέρτς στη Θάλασσα του Αζόφ, συνεχίζει να έχει υπό κράτηση τα τρία σκάφη του ουκρανικού ναυτικού και τους 24 ναύτες τους, σε εμφανή τοποθεσία στο λιμάνι του Κερτς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες αποκλιμάκωσης μέσω του ΟΗΕ.
Η Ρωσία κατέσχεσε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετικότητα.
Τα πλοία είχαν κατεύθυνση προς τη θάλασσα του Αζόφ μέσω Πορθμού Κερτς, που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο συζητάται στο Κοινοβούλιο η πρόταση του προέδρου Ποροσένκο για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα, που θα έχει διάρκεια 60 ημερών, ενώ παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου.
Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.
Την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επί του θέματος συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. φέρονται να ζήτησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.