Η συζήτηση για τα fake news και τις επιπτώσεις στην ποιότητα της Δημοκρατίας και την αξιοπιστία δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών του 2016 και του Δημοψηφίσματος για το Brexit.
Η βαριά σκιά της ρωσικής επέμβασης μέσω των fake news και της προπαγάνδας έχει πέσει πάνω από τα αποτελέσματα των δύο αυτών διαδικασιών, εγείροντας φόβους για υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η συζήτηση έγινε μονόπλευρη σε βαθμό που το θέμα των fake news επισκίασε τα άλλα σημαντικά ζητήματα που πλήττουν την αξιοπιστία των media, τα οποία παραμελήθηκαν, χωρίς ωστόσο να εξαφανιστούν από τη συνείδηση του κόσμου.
Έτσι αν και τα fake news έχουν αναγκάζει το 54% των αναγνωστών παγκοσμίως να ανησυχούν πολύ ή ακόμα και υπερβολικά για την ευστάθεια των ειδήσεων, όπως προκύπτει από την έρευνα Reuters Digital News Report 2018, μόλις το 44% πιστεύουν ότι τα νέα που διαβάζουν -όταν είναι αληθή- είναι και αξιόπιστα.
Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 70,000 άνθρωποι, δείγμα που θεωρείται πολύ μεγάλο και επαρκές για μια τέτοιου επιπέδου έρευνα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Reuters, η κακή δημοσιογραφία, π.χ. τα πραγματικά λάθη, τα γεμάτα ιστορίες ή το clickbait, είναι η πιο συχνά αντιληπτή μορφή παραπληροφόρησης. Το 42% όλων των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχαν εκτεθεί σε παραδείγματα κακής δημοσιογραφίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ μόνο το 26% είχε συναντήσει άρθα στημένα για πολιτικό ή εμπορικό κέρδος.