Με νηνεμία πριν την καταιγίδα μοιάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, καθώς με εξαίρεση την κοινωνικού ενδιαφέροντος υπόθεση της καθαρίστριας που φυλακίστηκε, οι τόνοι έπεσαν στα μείζονα πολιτικά θέματα, ενώ σήμερα αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την «κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα Πανεπιστήμια».
Αν και το θέμα επικεντρώνει στην παιδεία, στην πραγματικότητα στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης θα αναδειχθεί το ζήτημα του ασύλου, που άπτεται της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς η ΝΔ ζητά την κατάργησή του, καθώς και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, το οποίο αποκτά δυναμική στην κοινωνία, ενώ αποτελεί παραδοσιακά το σκληρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, για ακόμη φορά να παρουσιαστεί ως εκφραστής του προοδευτικού χώρου, ζητώντας τη σύγκλιση των δυνάμεων του κεντροαριστερού τόξου στη βάση της προάσπισης των κεκτημένων στην παιδεία, ήτοι του ασύλου και του δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Με τη ρητορική του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια κατάσταση “άσπρου-μαύρου”, σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να περιχαρακώσει τον προοδευτικό χώρο, έναντι της λογικής “άλωσης” των πανεπιστημίων. Παράλληλα, θα αδράξει την ευκαιρία να απευθυνθεί στο πλέον δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, τους νέους, και δη τη σπουδάζουσα νεολαία, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιδρά στο θεσμό των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στον αυξημένο έλεγχο του κράτους.
Πολιτικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει νέους διαύλους με τη νεολαία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχασε μετά τη στροφή του 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει τον χώρο των “νοικοκυραίων”, ρισκάροντας όμως να απομακρυνθεί πολύ από τον χώρο του κέντρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφος των νέων 18-28 ήταν αυτή που έκρινε τις τελευταίες πολιτικές αναμετρήσεις, ενώ είναι η πληθυσμιακή ομάδα που προσμετράται στους αναποφάσιστους μέχρι τελευταία στιγμή και δύσκολα συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, ενώ όταν συμμετάσχουν οι απαντήσεις τους αυξάνουν το περιθώριο στατιστικού λάθους, καθώς δεν έχουν την τάση να μεταβάλλονται εύκολα.
Στην ερώτησή του, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί «να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συμφωνεί με το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου «που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον» και αν προτίθεται «να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια».