Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα την εφαρμογή ενός συνόλου μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.
Η απόφαση του EFSF, αν και αναμενόμενη, ακολουθεί την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, που περιλαμβάνει και την αντιστροφή της μείωσης των συντάξεων, ενώ παράλληλα ανέστειλε -προσωρινά- την καταβολή της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SNP-ANFA), ύψους 600 εκατ., λόγω της υστέρησης στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα μέτρα ορίζονται σε αρκετά έγγραφα του ΕΤΧΣ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Συμφωνία Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας. Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου 2018.
Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων του ΕΤΧΣ για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν σήμερα αποτελείται από: (i) μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση του επιτοκίου επιτοκίου που συνδέεται με την δόση επαναγοράς του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά · (ii) περαιτέρω αναβολή τόκων και αποσβέσεων κατά 10 έτη με δάνεια EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα · και (iii) επέκταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 έτη, τηρουμένου του επιτρεπόμενου ποσού του προγράμματος.
“Εκτιμάμε ότι η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Επίσης αναμένουμε ότι η ακαθάριστη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα »,
δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ και ο CEO του EFSF Klaus Regling.
“Για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα ΕΜΣ, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται από τη συνέχιση των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις κατά την περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα “,
πρόσθεσε ο κ. Regling.
Το επιτοκιακό περιθώριο επιτοκίου εφαρμόζεται στην δόση δανείου ύψους 11,3 δις ευρώ του προγράμματος EFSF για την Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση μιας εξαγοράς χρέους το 2012. Αρχικά είχε προβλεφθεί περιθώριο 2% για το 2017 και μετά βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, το EFSF παραιτήθηκε από το περιθώριο για το έτος 2017). Η αναβολή των τόκων και των αποσβέσεων συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της από το ΕΤΧΣ έως το 2033 και η νέα μέση σταθμική διάρκεια του δανείου θα είναι 42,5 έτη.