if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Ιταλία στήνει μετωπική με τις Βρυξέλλες, θέλει Σύνοδο Κορυφής

Την αίσθηση ότι Βρυξέλλες και Ρώμη βρίσκονται σε προδιαγεγραμμένη τροχιά σύγκρουσης επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, σήμερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, καθώς ανέβασαν τους τόνους, μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σήμερα το πρωί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη σαν να βρίσκεται σε κάποιο «παζάρι χαλιών». Δήλωση η οποία φαίνεται να πυροδότησε τον γραμματέα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε ότι χάνει την υπομονή του, καθώς και ότι η χώρα του «δεν είναι έθνος ζητιάνων».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Η Ιταλία δεν είναι έθνος πωλητών χαλιών ή ζητιάνων. Ο Μοσκοβίσι συνεχίζει να προσβάλει την Ιταλία, αλλά ο μισθός του πληρώνεται και από τους Ιταλούς»,

ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Σαλβίνι.

«Αρκετά! Η υπομονή μας τελείωσε», πρόσθεσε.

Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, η Ιταλία ακολουθεί πολιτική μετωπικής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, θέλοντας να αναγάγει το θέμα σε ζήτημα ηγετών και να το θέσει στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, μαζί με σειρά άλλων θεμάτων, θέλοντας να θέσει το διευθυντήριο προ των ευθυνών του, σε μια προσπάθεια πολιτικού shakedown, ενόψει των Ευρωεκλογών.
Η Ρώμη βλέποντας ότι η στάση της ΕΕ σκληραίνει και ότι ο γαλλογερμανικός άξονας παραμένει αρραγής και υπολογίζοντας το υψηλό πολιτικό κόστος μιας υπαναχώρησης φαίνεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τις ευρωεκλογές, το Brexit, τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ακόμα και τη διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει την ΕΕ, ως μοχλούς πίεσης στο ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ.
Ωστόσο, η ετερόκλητη κυβέρνηση λαϊκιστών-εθνικιστών/ευρωφοβικών της Λέγκας και των Πεντε Αστέρων αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα, καθώς ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συμπαγη σε μια πολιτική ρήξης με την ΕΕ.

Το πρωί ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για πισωγύρισμα σε κανένα σημείο του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των Ιταλών. Επεσήμανε ότι το υψηλό spread των ομολόγων δεν βοηθά την όλη κατάσταση και ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επιθυμεί να δει τον κ. Κόντε να καταλήγει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την ίδια εφημερίδα, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θέλουν διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με την Il Messaggero η Λέγκα είναι ανοικτή στην αλλαγή του νόμου για τον προϋπολογισμό.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version