Σε τροχιά ραγδαίων εξελίξεων φαίνεται ότι εισέρχεται ο όμιλος Folli Follie, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου να μην χορηγήσει εντολή προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, ενίσχυσε τη δύναμη των πιστωτών, οι οποίοι φαίνεται ότι οδηγούν στην έξοδο, τόσο από την FF Group, όσο από τη Dufry την οικογένεια Κουτσολιούτσου και παράλληλα απελευθέρωσε τις τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπλειστηριασμού της συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Το σχέδιο εξώθησης της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τις θέσεις κλειδιά που κατέχει είχε γίνει γνωστό από την αρχή του σκανδάλου folli Follie, ενώ δημοσιεύματα, τότε, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει μάχη ηγεσίας και προσπάθεια τεμαχισμού της εταιρίας.
Τελικά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σενάρια καθώς η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποχωρεί σταδιακά και προβάλλοντας αντιστάσεις από τις θέσεις στα διοικητικά συμβούλια εταιριών που ελέγχουν τα Folli Follie, ενώ παράλληλα το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, αυξάνοντας την πίεση στη διοίκηση για άμεσες λύσεις.
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία της FF Group μέχρι το τέλος του έτους, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που βασίστηκε κυρίως στις αιτιάσεις των τραπεζών, που είναι οι πιστωτές με δικαίιωμα προτίμησης. λόγω των εξασφαλίσεων που διαθέτουν, και δευτερυόντως στην ανυποληψία της διοίκησης, απορρίπτοντας τα όσα επιχειρήματα προσκομίστηκαν από την πλευρά της εταιρίας. Σημειώνεται ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχει παραιτηθεί από τις 22 Ιουνίου και από το Δ.Σ. της Dufry, της οποίας 100% θυγατρική είναι η ΚΑΕ, ενώ ουσιαστικά ακολουθεί τους ιδρυτές της εταιρίας, Δημήτριο και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, που είχαν παραιτηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ο ελβετικός όμιλος εξαγόρασε το 51% των ΚΑΕ και η οικογένεια Κουτσολιούτσου απέκτησε ποσοστό 4,1% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελβετικής εταιρείας και θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό της συμβούλιο. Το 2013 απέκτησε και το υπόλοιπο 49%.
Dufry και Αττικά Πολυκαταστήματα
Οι συμμετοχές της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα και τη Dufry είναι τα δύο μείζονα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, καθώς έχουν αφενός σημαντική αξία, ευκολία μεταπώλησης και αποτελούν εχέγγυα ή εν δυνάμει εξασφαλίσεις για τους πιστωτές, που βλέπουν τη φήμη να εξαϋλώνεται, λόγω της ζημιάς που προκαλεί το σκάνδαλο και τις πωλήσεις να καταβαραθρώνονται, ενώ η έκθεση της A&M αναπροσάρμοσε την αξία και τον τζίρο του ομίλου στο 1/10 του δηλωθέντος, καθιστώντας σαφές οι πιθανότητες ανάκτησης κεφαλαίου είναι μηδενικές.
Ο όμιλος F.F. Group διατηρεί ποσοστό μετοχών στη Dufry, η αποτίμηση του οποίου στις αμφισβητούμενες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το 2017 ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό στοιχείο δεσμεύεται από SPA (stock purchase agreement), όπως είχε επιβεβαιώσει άλλωστε και η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αρχές Οκτωβρίου, αιτιολογώντας αδυναμία να ρευστοποιήσει μέρος αυτής της συμμετοχής (μερίδιο 804.728 μετοχών).
Πιθανόν γι’ αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ως ενέχυρο από τις τράπεζες, οι οποίες στο πλαίσιο εξασφαλίσεων που ζήτησαν καλύφθηκαν με το ποσοστό της εισηγμένης στην Αττικά Πολυκαταστήματα.
Όσο για τη δέσμευση, φέρεται να σχετίζεται με την αποτίμηση της επίπτωσης από τη διακοπή της δραστηριότητας πώλησης αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς (έχει ανανεωθεί από 31 Μαΐου η δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς με παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος ως την 30ή Ιουνίου 2019) στο τίμημα για τη μεταβίβαση των ΚΑΕ στην Dufry. Δηλαδή, πέρα από τα 375,5 εκατ. ευρώ μετρητά και μετοχές της Dufry, που έλαβε η F.F. Group, η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει κι άλλους όρους.
Επίσης, τα Folli Follie διαθέτουν συμμετοχή 35,7% στα Αττικά Πολυκαταστήματα, την οποία οι τράπεζες έχουν εκκινήσει ήδη διαδικασίες εκπλειστηριασμού, για την κάλυψη των δανείων τους, εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να μην απονείμει καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στην FF Group.
Το αίτημα ρευστοποίησης αναμένεται να υποβληθεί προς το δικαστήριο την προσεχή εβδομάδα, που θα ορίσει και την ημερομηνία για την διενέργεια της διαδικασίας, η οποία αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.
Ενδιαφέρον για το ποσοστό του 35,7% έχουν εκδηλώσει το υφιστάμενο σχήμα των κ. Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου που ελέγχει την πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 56% στα Αττικά Πολυκαταστήματα και μένει να επιβεβαιωθεί εάν θα επιδιώξουν τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων ανήλθαν το 2017 στα 178,85 εκατ. ευρώ έναντι 166,98 εκατ. ευρώ το 2016 και τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ.