Ηπιότερη απ’ ότι αναμενόταν, μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα του Reuters, είναι η απόφαση της Κομισιόν για την Ελλάδα, καθώς από τη μια εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 600 εκατ. από τα SNP-ANFA θα εκδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Η ρητορική αυτή αποτελεί τη χρυσή τομή στην αντιπαράθεση που είχε πυροδοτηθεί εξαιτίας της καθυστέρησης στην ιδιωτικοποίηση του στρατηγικού πακέτου των ΕΛΠΕ και η οποία είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας όταν δημοσίευμα του Reuters ήγειρε τον κίνδυνο καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης, που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.
Στην πραγματικότητα, το Reuters αποδείχθηκε σωστό, καθώς η εκταμίευση των 600 εκατ. καθυστερεί, ωστόσο, πολιτικά και τεχνικά καλύπτεται καθώς ετεροχρονίζεται η σύνταξη της σχετικής έκθεσης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η Κομισιόν δεν συναινεί στην αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δεν επιπλήττει όμως την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναλαμβάνε μέρος της ευθύνης ώστε να μην θορυβηθούν οι αγορές, καθυστερώντας την έκθεση.
Στόχος της Κομισιόν είναι να περιορίσει τον αντίκτυπο της καθυστέρησης, να στείλει μήνυμα ενιαίας στάσης απέναντι σε όλες τις χώρες και να μην ανοίξει νέο μέτωπο στο νότο τη στιγμή, μάλιστα, που η κατάσταση με την Ιταλία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.
Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Η Κομισιόν δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις συνθήκες δανεισμού στις αγορές, επισημαίνοντας ότι αυτές παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους. Ζητεί έτσι να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η σταθερή πρόσβαση στις αγορές.