Περίπου 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ελονοσία κάθε χρόνο και πάνω από 200 εκατομμύρια μολύνονται παγκοσμίως. Μελέτες δείχνουν ότι η βασική τεχνολογία-εντομοκτόνων και η χρήση των δίχτυ-ευρέως φάσματος-μπορεί να μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις, ωστόσο, ακόμα είναι δύσκολη η πρόβλεψη των ξεσπασμάτων και που απαιτείται περιορισμένη χρήση κονδυλίων.
Η κατάσταση αδυναμίας πρόβλεψης και προετοιμασίας πρόκειται να αλλάξει: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δορυφόρους, οι επιστήμονες επεξεργάζονται πλέον μια μέθοδο για να προβλέψουν τις εκδηλώσεις ελονοσίας τρεις μήνες νωρίτερα.
Το έργο που χρηματοδοτείται από τη NASA επικεντρώνεται κυρίως στο Περού, το οποίο ανέφερε περίπου 65.000 κρούσματα ελονοσίας το 2014. (Ενώ το 90% όλων των περιπτώσεων ελονοσίας στο δυτικό ημισφαίριο παρουσιάζονται στον Αμαζόνιο, η κατανομή του δεν είναι ομοιόμορφη, οι λοιμώξεις στη Βραζιλία μειώνονται, ενώ Περού είναι σε άνοδο.) Το κλειδί του έργου είναι η χρήση δορυφορικών δεδομένων για τον εντοπισμό όπου οι κύριες περιοχές αναπαραγωγής για τα κουνούπια αλληλεπικαλύπτονται με τους ανθρώπινους πληθυσμούς και τα μοντέλα κυκλοφορίας.
“Μία βασική παράμετρος είναι οι βροχοπτώσεις”, λέει ο Ben Zaitchik, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γης και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. “Όλες οι πληροφορίες φορτώνονται στο Σύστημα Αξιοποίησης Δεδομένων Γης της NASA, το οποίο ενσωματώνει τα δεδομένα και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους ή την πιθανότητα σχηματισμού λακκούβων κάτω από την βλάστηση , δημιουργώντας βασικούς χώρους αναπαραγωγής για τα κουνούπια.
Οι επιστήμονες συλλέγουν επίσης ανθρώπινα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εβδομαδιαίων περιπτώσεων ελονοσίας. «Προσπαθούμε να μοντελοποιήσουμε το πού συμβαίνει ένα πλήθος ανθρώπινων κινήσεων», λέει ο William Pan, βοηθός καθηγητής παγκόσμιας περιβαλλοντικής υγείας στο πανεπιστήμιο Duke, και επικεφαλής του έργου: «Εξετάζουμε τις περιοχές υλοτόμησης, τις περιοχές όπου εξορύσσεται ο χρυσός, τοποθεσίες όπου γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται διαρκώς».