Σκηνικό που δεν απέχει πολύ από τη μνημονιακή περίοδο και αποτελεί σαφές μήνυμα συγκεκριμένων κύκλων προς την ελληνική κυβέρνηση, διαμορφώνεται επ αφορμής δημοσιεύματος του Reuters για τον κίνδυνο καθυστέρησης της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ΑNFA-SNP), λόγω της υστέρησης στην επίτευξη του στόχου στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, παρά την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά.
Τα δημοσιεύματα και η φημολογία, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ -λόγω των τραπεζών- κλίμα, στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που σε συνδυασμό με τον αναβρασμό που επικρατεί στο νότο, λόγω της Ιταλίας, αποτρέπουν εν δυνάμει επενδυτές, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ανάσχεσης επενδύσεων, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Παράλληλα, αποτελεί μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι παρά την ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας, οι δανειστές έχουν τρόπο να πιέσουν.
Αν και η δόση δεν είναι μεγάλη, παρά μόλις 600 εκατ., εν τούτοις η έγκαιρη ή μη εκταμίευσή της θα είναι ένα ηχηρό, υψηλής σημειολογίας μήνυμα για τις αγορές, που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τη μεταμνημονιακή πορεία της οικονομίας και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Παραδοσιακά, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα των μεγάλων πρακτορείων, αποτελούν μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση από παράγοντες, που άλλοτε προειδοποιούν ή σε άλλες περιπτώσεις απλά επιδεικνύουν τη δύναμη της επιρροής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, από τη στιγμή που οι αναφορές επικεντρώνονται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τα βλέμματα αυτομάτως στρέφονται στα ΕΛΠΕ.
Η ιδιωτικοποίηση του στρατηγικού πακέτου των ΕΛΠΕ, ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα, πάλι μέσω διαρροών στο Reuters, ότι θα καθυστερήσει, και πως οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ενημέρωση για την επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, για τον Ιανουάριο, ενώ αρχικά είχε τεθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Συνολικά η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Αθήνα στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού πακέτου σε 6μηνιαίες δόσεις έως τον Ιούνιο 2022, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο, αλλά συμφώνησε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σύνδεση των αποκαλούμενων κερδών ANFA και SMP στην απόδοση μετά την αποπληρωμή της Ελλάδας θεωρήθηκε ως κίνητρο για να παραμείνει η Αθήνα δεσμευμένη στις σκληρά κερδοφόρες μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τρία σχέδια διάσωσης αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση των 600 εκατ.ευρώ αναμένεται να δοθεί φέτος τον Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφέρεται αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας στις μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή κερδών ANFA και SMP για μερικούς μήνες», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων η πηγή, που εξήγησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις κρατικές πληρωμές των προμηθευτών.
Και δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε την καθυστέρηση πληρωμών λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν ωστόσο άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες σημείωνει στο τηλεγράφημά του το Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει διαχειριστεί μόνο 700 εκατομμύρια ευρώ.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.