Οδρόμος για την εκποίηση του “φιλέτου” της Folli Follie, της συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα ανοίγει πλέον, μετά τη δημοσίευση της απορριπτικής απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου,
για υπαγωγή της στην προστασία του άρθρου 106Α του πτωχευτικού κώδικα.
Το δικαστήριο δεν χορήγησε ούτε προσωρινή προστασία στη Folli Follie, παρά την προσκόμιση, από μέρους της διοίκησης φακέλου προόδου και νέων συναινούντων μερών, καθώς αντιτάχθηκαν σε αυτή οι τράπεζες, οι οποίες έχουν προτεραιότητα ως διαθέτοντες εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ καταλυτικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η απαξίωση της διοίκησης, μετά την αποδοχή των αποτελεσμάτων της έρευνας A&M .
Νομικά, το κεντρικό επιχείρημα των τραπεζών ήταν ότι κατά το νόμο η προστασία χορηγείται άπαξ. Αυτό είχε ήδη συμβεί όταν κατέθεσε αίτηση προστασίας η Folli Follie Finance Luxembourg θυγατρική του ομίλου Folli Follie και εκδότρια των ομολόγων της. Τη νέα αίτηση κατέθεσαν περί τους 500 εργαζομένους και η μητρική Folli-Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία, πλην όμως για την ίδια νομική οντότητα.
Το 36% της Αττικά Πολυκαταστήματα
Η Αττικά Πολυκαστήματα είναι μια υγιής, κερδοφόρος και με χαμηλό δανεισμό εταιρία, η οποία έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο στόχο έχει να πολλαπλασιάσει την αξία της εταιρίας, ενισχύοντας τον τζίρο και διευρύνοντας τη γκάμα δραστηριοτήτων.
Οι ελληνικές τράπεζες, στην προσπάθεια να αποκτήσουν το 36% του μετοχικού της κεφαλαίου που ελέγχεται από τον όμιλο της Folli Follie και έχουν λάβει ως ενέχυρο για δάνεια 46 εκατ.
Η εταιρία, με τα μοντέλα εύλογης αξίας, αποτιμάται στα 130 εκατ., που σημαίνει ότι το 36% αξίζει περί τα 39 εκατ., ποσό που υπολείπεται από τα 46 εκατ. που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Ωστόσο, με βάση τη δραστηριότητα, τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές, το ποσοστό αυτό μπορεί να πουληθεί ακόμα και στη διπλάσια αξία.
Για το ποσοστό αυτό έχει ασφαλώς ενδιαφερθεί και το σχήμα Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου που ελέγχει την πλειοψηφία (56%) της «Αττικά Πολυκαταστήματα» και το οποίο έχει πραγματοποιήσει σχετικές συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες και φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα μέρος της χρηματοδότησης.
Παράλληλα, όμως, ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλα σχήματα, μεταξύ των οποίων από τον Σάμι Φάις και την Lyktos του Μιχάλη Σάλλα, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι εφόσον τεθεί σε πλειστηριασμό.