Να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν σε αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό και να προκαλέσει σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, επιδιώκει η κυβέρνηση της Ιταλίας, θέλοντας να πολιτικοποιήσει τη διαφωνία, στο πλαίσιο στρατηγικής πόλωσης ενόψει των ευρωεκλογών, διατηρώντας ανοιχτά όλα τα θέματα και απειλώντας να μπλοκάρει τις διαδικασίες στην στον πυρήνα της Ευρώπης.
Η ιταλική κυβέρνηση, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, τελικά υπέβαλλε στην Κομμισιόν τον ίδιο προϋπολογισμό, προσθέτοντας έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και αποκρατικοποιήσεις για να αντισταθμίσει τις υπερβάλουσσες δαπάνες. Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, το 2,4%.
Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής προσδιορίζει το έλλειμμα στο 2,6%, αποκαλύπτοντας την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει τα στοιχεία ώστε να μη φανεί το εύρος της απόκλισης από τους στόχους.
Οι αγορές αντιδρούν ήδη νευρικά, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και διευρύνοντας τα spread, ενώ sell-off βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημοσίων αγαθών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκα, αντιστοιχεί στο 1% του Αεπ της χώρας. Αυτή είναι η ουσία του γράμματος που η Ιταλία έστειλε μόλις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης της χώρας.
«Εξηγούμε, εκθέτουμε τα δίκια μας, αλλά δεν υποχωρούμε», τόνισαν επίσης, ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τυχόν έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αργά το βράδυ της Τρίτης.
Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ- απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλλά σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους (131% του ΑΕΠ).
Στην ετήσια αξιολόγησή του γα την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.