Αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες φαίνεται ότι επιχειρεί να προκαλέσει η Άγκυρα, προβάλλοντας σενάρια ρωσικών επενδύσεων στην τουρκική αεροπορική βιομηχανία και τα αεροδρόμια, κίνηση που συνιστά πρόκληση, καθώς παραχωρεί real time δεδομένα και έλεγχο εναερίου χώρου στο μεγαλύτερο εχθρό του NATO.
Σύμφωνα με τπον Κονσταντίν Ζουμπάνοφαν, επικεφαλής του RDIF, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, συζητά επενδύσεις στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία και τα αερδορόμια.
Αν και σε πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει κάτι το επιλήψη από τις δηλώσεις του επικεφαλής του RDIF Κονσταντίν Ζουμπάνοφ, σε μια πιο προσεκτική ματιά προκύπτουν τεράστια ζητήματα ασφάλειας, θέτοντας το θέμα σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο.
Αν όμως ληφθεί υπόψη η χρονική περίοδος και τα ανοιχτά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, τότε η κίνηση της Άγκυρας αξιολογείται ως απειλή για να αποκήσει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εκμετάλλευψη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ επανάληψη προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, μήνυμα η αξία του οποίου έχει υποβαθμιστεί από τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του RDIF Κονσταντίν Ζουμπάνοφ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε Ρώσο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Μόσχα, το ρωσικό Fund σε συνεργασία με τουρκικό ανεξάρτητο Fund δημιουργούν ένα κοινό επενδυτικό Ταμείο, το οποίο εξετάζει μερικά έργα που μπορούν να υλοποιηθούν σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές μεταφορών, οι κατασκευές και ο αγροτικός τομέας.
Ο τομέας των μεταφορών είναι από τους πλέον ευαίσθητους, καθώς δίνει πρόσβαση στη Ρωσία σε πληροφρίες για την κίνηση νατοϊκών και εν γένει δυτικών στρατευμάτων και παρέμβαση στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας σε περιοχές στρατιωτικής ευθύνης του NATO και ως εκ τούτου η προοπτική αυτή αποτελεί πρόκληση. Η Άγκυρα βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την Ουάσγικτον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι παραδόσεις αμερικανικών F-35.
Η σύσταση του κοινού αυτού Ταμείου, η ίδρυση του οποίου είχε συμπεριληφθεί σε συμφωνία προθέσεων που είχε υπογραφεί στα μέσα του προηγούμενους έτους, ολοκληρώθηκε, είπε ο Ζουμπάνοφ, και τώρα άρχισαν να εκπονούνται τα διάφορα επενδυτικά έργα.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι το RDIF μαζί με τους Τούρκους εταίρους του ενδιαφέρεται για κοινές επενδύσεις σε κατασκευές και βελτιώσεις αεροδρομίων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Αλεξάντρ Σόχιν, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ , δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσελκύσει Τούρκους επενδυτές για να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής. Ο κ. Σόχιν διευκρίνισε ότι έργα, στα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν Τούρκοι επενδυτές , είναι κατασκευές λιμένων στην Αζοφική Θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο και γενικά ο διάδρομος Βορράς -Νότος, αλλά και οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δίνουν το παρόν όχι μόνο ως υπεργολάβοι αλλά και ως επενδυτές, με μορφές που θα είναι ενδιαφέρουσες για εκείνους.