Ο καιρός της σιωπής πέρασε, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης είναι μάλλον στο ιστορικό ναδίρ τους και οι προοπτικές είναι όχι απλά δυσοίωνες αλλά αποκαρδιωτικές, αυτό κατέδειξε η πρόσφατη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμμάνουελ Μακρόν καθώς και οι αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο twitter και η ακύρωση της επίσκεψής στο νεκροταφείο, είναι κινήσεις ενδεικτικές της ένταης που έχει δημιουργηθεί, λόγω του εμπορικού πολέμου και του ευρωστρατού.
Μετά από πολλές και δημόσιες διαφωνίες, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, προσπερνώντας ένα προηγούμενο μήνυμα του Τραμπ στο Twitter στο οποίο είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.
Η συμφωνία αυτή όμως δεν είναι κατι παραπάνω από την προσπάθεια να συγκαληφθεί το μέγεθος του χάσματος και να μη διαταραχθεί η αξιοπιστία της Βορειατλαντικής Συμαχίας, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπλοκές στη στάση και την πολιτική της Ρωσίας. Παράλληλα, πιστοποιήθηκε ότι εκτός από τον κοινό εχθρό, τη Ρωσία, δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι συνεκτικοί κρίκοι, που συνεπάγεται ότι αν συνεχιστεί η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, το μέτωπο αυτό θα αποδυναμωθεί και οι ΗΠΑ θα είναι πιο κοντά με τη Ρωσία απ’ ότι με την ΕΕ.
Διαβάστε εδώ για τον Ευρωστρατό
Καθισμένοι σε χρυσοποίκιλτες καρέκλες στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ κράτησε περισσότερο τις αποστάσεις, παρόλο που φρόντισε κι αυτός να βάλει στην άκρη το θέμα που είχε προκαλέσει τριβή.
«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλυτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο»,
δήλωσε ο Τραμπ, ρητορική που θυμίζει την πάγια των ΗΠΑ, την οποία έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει, έως τώρα, αποκαλώντας την ΕΕ ακόμα και εχθρό, σε εμπρηστικές ομιλίες για τις εμπορικές συμφωνίες.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».
σημείωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις εμπορικές δαπάνες και το κόστος υποστήριξης του NATO.
Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στου πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα.
«Γι’ αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό»,
δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά, κίνηση που επίσης αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του χάσματος αλλά να προβληθούν οι προσπάθειες προσέγγισης.
Στην πραγματικότητα όμως, η ερμηνεία των δηλώσεων του Μακρόν, σε συνδυασμό με τη συνθήκη του Ευρωστρατού και τις δράσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, δείχνουν ότι η απόσταση με τις ΗΠΑ μεγαλώσει, καθώς η Ευρώπη δεν σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά να τις εξορθολογήσει, να περιορίσει το εύρος των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί και να προάγει την έρευνα στο εσωτερικό, μέσω της δημιουγίας του Ενιαίου Αμυντικού Ταμείου.
Από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε πως η παρεξήγηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακρόν, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώτος χαρακτήρισε «πολύ προσβλητική» την έκκληση του δεύτερου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, προκλήθηκε από «υπερβολικά» δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και ξεκαθαρίσθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο που διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίσθηκαν «ουσιαστικές» και «πολύ εποικοδομητικές».
«Είχαμε μια θαυμάσια συζήτηση και είμαστε στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ, στη διάρκεια της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν το εμπόριο, η άμυνα, η Συρία και οι συνέπειες από τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.
Η εικόνα αυτή, όμως, διαψεύστηκε εμπράκτως από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψή του στο νεκροταφείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κίνηση υψηλού συμβολισμού, που αποκαλύπτει τον εκνευρισμό του, μετά τη συνάντηση και τη… συμφωνία.
Διευκρινίσεις για τον «ευρωπαϊκό στρατό»
Η γαλλική προεδρία διευκρίνισε πως «ο ευρωπαϊκός στρατός» που προτείνεται από τον Μακρόν δεν έχει στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε λόγο για «σύγχυση» στην ερμηνεία των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που προκάλεσαν τον θυμό του Τραμπ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «ουδέποτε είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε ο προεδρικός εκπρόσωπός.
Η δήλωση αυτή του αρχηγού του γαλλικού κράτους την Τρίτη στον ραδιοσταθμό Europe 1 προκάλεσε ένα οργισμένο μήνυμα στο Twitter χθες το βράδυ από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θεώρησε «πολύ προσβλητικό» το γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει να προστατευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.