Δηλώσεις που φαίνεται να απευθύνονται στις αγορές και το διεθνή παράγοντα, πραγματοποίησε ο Πάνος Καμμένος, θέλοντας να δείξει ότι ευθυγραμμίζεται με το αφήγημα του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια αποκατάτασης της σταθερότητας, ώστε να “ξεκολλήσουν” οι επενδύσεις και να καταστεί εφικτή η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Οι δηλώσεις του υπουργού ΕΘνικής Άμυνας διαφοροποιούν, θολώνοντας, τις έως τώρα θέσεις του, καθώς αν και επιμένει ότι όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα την καταψηφίσει και θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, πλέον εκφράζει πίστη στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση “και συνεχίζουμε”, η οποία μπορεί να αλλάξει εντελώς το νόημα των προαναφερθέντων.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε πως όταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ φθάσει στην ελληνική εθνική αντιπροσωπεία θα την καταψηφίσει και θα αποσύρει τους υπουργούς από την κυβέρνηση. Η φράση που ακολούθησε, η οποία κατά πληροφορίες, ήταν «και συνεχίζουμε», είναι αινιγματική και δεν αποσαφηνίζει αν κ. Καμμένος έχει κατά νου στήριξη της κυβέρνησης ή γενικότερη απόσυρση της εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν πως ο κ. Καμμένος δεν αναφέρθηκε σε «πτώση της κυβέρνησης», κάτι που μπορεί να αποτυπώνει την πρόθεσή του να στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα ακόμα και χωρίς παρουσία στα υπουργικά έδρανα.
Οσον αφορά την έτερη απουσία υπουργού, αυτή της κ. Κουντουρά, οφείλεται σε ταξίδι στο Λονδίνο για την έκθεση τουρισμού WTM.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην παραφιλολογία περί μεταπήδησης στελεχών του στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση κοινής καθόδου με το κόμμα του Αλ. Τσίπρα και ως εκ τούτου δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιλογές. Το γεγονός, πάντως, πως ο κ. Κουίκ δεν εκλήθη, σημαίνει πως μπορεί να μην παραμείνει στους ΑΝΕΛ.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν δύο θέματα. Αφενός η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, με την απόφαση, κατά πληροφορίες, να είναι πως η συμφωνία θα στηριχθεί μόνο στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος την επικυρώσει. Διαφορετικά οι ΑΝΕΛ θα συνταχθούν με τις αποφάσεις της. Αφετέρου συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης με επίκεντρο το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών για το οποίο ομοφώνως αποφασίστηκε πως δεν θα πρέπει να αφήνει περιθώριο παραγραφής των αδικημάτων.