Κινητικότητα στον αμυντικό τομέα θέλοντας να επιδείξη ισχύ και για να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση να υπογράφει χθες συμφωνία με την εταιρία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων BMC με στόχο τη μαζική παραγωγή του τουρκικού σχεδιασμού άρματος μάχης Altay.
Η Τουρκία εργάζεται για να αναπτύξει τα δικά της τεθωρακισμένα, μαχητικά ελικόπτερα και άλλους στρατιωτικούς εξοπλισμούς προκειμένου να δώσει ώθηση στις αμυντικές δυνατότητές της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει τη στήριξη της Γερμανίας σε αυτές τις προσπάθειες μέσω της παροχής τεχνογνωσίας, προφέροντας σε αντάλλαγμα αγορές νέων Leopard, αλλά ακόμα είναι άγνωστη η στάση του Βερολίνου, ενώ ο επικεφαλής μιας εκ των συνεργαζομένων εταιριών αποκάλυψε ότι ξένη εταιρία θα συμμετάσχει σε ρόλο συμβούλου.
Βάσει της συμφωνίας με τη BMC, η εταιρεία θα παράγει αρχικά 40 τανκ Altay, το πρώτο εκ των οποίων θα παραδοθεί στον στρατό σε διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με την παρουσίαση της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης (SSB) κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής.
Μετά την παράδοση των πρώτων αρμάτων μάχης, θα ακολουθήσει η κατασκευή 210 τανκ.
Αξιωματούχοι που παρέστησαν στην τελετή απέφυγαν να πουν πόσο θα κοστίσει το σχέδιο.
Μαζί με τη BMC, στο εγχείρημα θα εμπλακούν μεταξύ άλλων τουρκικές εταιρείες όπως η Roketsan, η Aselsan, η ΜΚΕ και η Havelsan.
H BMC υπέγραψε επίσης μια συμφωνία με την SSB τον Ιούνιο για την κατασκευή ντιζελοκίνητων μηχανών και άλλων συστημάτων για τα άρματα μάχης Altay.
Το πρωτότυπο του άρματος μάχης το ανέπτυξε η κατασκευάστρια εταιρεία στρατιωτικών οχημάτων Otokar.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της BMC Ετέμ Σαντζάκ είπε ότι μια ξένη εταιρεία θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο σχέδιο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η BMC έχει κοινοπραξία με τη γερμανική Rheinmetall.
Την ίδια ώρα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της SSB, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι κινητήρες δεν θα είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα των τανκ, προσθέτοντας ότι αυτά τα άρματα μάχης αναμένεται να λειτουργήσουν με γερμανικούς κινητήρες, αν και η Τουρκία έχει εναλλακτικά σχέδια εάν η Γερμανία δεν τους παράσχει.