Να ανεβάσουν την ένταση στο μέτωπο της Ουκρανίας επιχειρούν οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις σε βάρος -κυρίως-επιχειρήσεων και επιχειρηματιών- καθώς η κατάσταση παραμένει επί καιρό παγωμένη και η εδραίωση αυτού του status quo ευνοεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, χθες, νέες, στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος τριών προσώπων και εννέα οντοτήτων, σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Μέχρι στιγμής, πάντως οι κυρώσεις σε πρόσωπα και στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου δεν αποδυνάμωσαν αλλά ενίσχυσαν τη συνοχή του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου.
Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν αυτή τη φορά από τα αμερικανικά μέτρα είναι ένας πρώην διοικητής του πυροβολικού, ο Βλαντιμίρ Ζαρίτσκι, ιδρυτής μιας εταιρείας που λειτουργεί στην Κριμαία, καθώς κι ένας πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB), ο Αντρέι Σούτσκο. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για την «εξωδικαστική απαγωγή, το 2017, ενός Τάταρου ακτιβιστή από την Κριμαία», ο οποίος αντιδρούσε στη ρωσική κατοχή της χερσονήσου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον υφυπουργό Ασφάλειας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Αλεξάντρ Μπάσοφ, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εδάφη που κατέχονται διά της βίας από τη ρωσική κυβέρνηση». Το υπουργείο αυτό προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, μαζί με οκτώ εταιρείες που λειτουργούν στην Κριμαία.
Με τις κυρώσεις, απαγορεύεται σε αυτά τα πρόσωπα και τις οντότητες να συνεργάζονται με Αμερικανούς και αποκλείεται η πρόσβασή τους στην αγορά των ΗΠΑ.