Με νέα προειδοποίηση για την ιταλική κυβέρνηση, ισοδυναμούν οι φθινοπωρινές προβλέψει της Κομισιόν, καθώς η οικονομία της αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά παρουσιάζοντας το πιο αδύναμο προφίλ, στην της Ευρωζώνη, στιγματίζοντας μάλιστα την αβεβαιότητα την οποία δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ως βασική αιτία της ανάσχεσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ –από το 1,6% το 2017- αναμένεται να περιοριστεί στο 1,1% το 2018, στο 1,2% το 2019 και στο 1,3% το 2020.
Η επιβράδυνση της γειτονικής οικονομίας αποδίδεται σε μία σειρά αβεβαιοτήτων και καθοδικών κινδύνων, με την Κομισιόν να εκτιμάει ότι η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων θα συνεπάγεται επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών του τραπεζικού τομέα.
Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι η εκτίναξη των δημόσιων δαπανών ενδεχομένως να περιορίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός το οποίο καταστήσει μη αποτελεσματικό το σχέδιο της Ρώμης για δημοσιονομική επέκταση.
Ως εκ τούτου, καθιστά εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ιταλικής κυβέρνησης και να περιοριστεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα της Κομισιόν στη μάχη για το έλλειμμα συνίσταται στην τόνωση της ανάπτυξης, η οποία δύναται να προέλθει από την αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Οι Βρυξέλλες παράλληλα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και για την αγορά εργασίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά και την άρση ορισμένων κομβικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η απασχόληση θα αυξηθεί μόλις κατά 1% ετησίως την επόμενη τριετία, ενώ την ίδια στιγμή, η στασιμότητα στην αγορά εργασίας προμηνύει πιέσεις στο επίπεδο των μισθών, αλλά και αυξήσεις στο κόστος εργασίας.
Κάνοντας ειδική μνεία στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 εξαιτίας α) της θέσπισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, β) της δυνατότητας για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και γ) της προαναγγελθείσας αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
Για το 2020, μάλιστα, προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αγγίξει το 3,1% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, εφιστά την προσοχή της Ρώμης για τον κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης της αγοράς ομολόγων και της διατήρησης του δημόσιου χρέους στο επίπεδο του 131% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.