Πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέα προβλήματα στις ήδη εύθραυστες διμερείς σχέσεις με τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, καθώς η κυβέρνησή του αποφάσισε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές προϊόντων που φτάνουν τα 480 εκατ. ετησίως, επικαλούμενος την επιθετική συμπεριφορά αυτών των χωρών.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μάγια Κοτσιάντζιτς δήλωσε στο BIRN ότι η ΕΕ ζητά επείγουσες διευκρινίσεις σχετικά με την απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει αύξηση 10% στους φόρους επί των εισαγωγών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
“Τα μέτρα αυτά αποτελούν σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της CEFTA. Η ΕΕ αναμένει από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο σήμερα έχει την προεδρία της CEFTA, να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της CEFTA και να ανακαλέσει το μέτρο “,
τόνισε.
“Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου υπονομεύει την περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου, και δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές που διέπουν τη SAA ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας, καθώς ο Χαραντινάι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σχετικά με το σχέδιο αλλαγής των συνόρων με τη Σερβία, το οποίο προωθούν οι πρόεδροι των δύο χωρών.
Ο Χαραντινάι, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές από τη Σερβία και εγείροντας ζήτημα επιθετικής συμπεριφοράς, έναντι Κοσοβάρων που κατατάσσονται στην στρατοχωροφυλακή του Κοσόβου, από τη Σερβία, επιχειρεί να προκαλέσει την αντίδραση του Βελογραδίου και της Δύσης και να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της αναβάθμισης της KSF σε στρατό, ενώ τη φύλαξη του Κοσόβου έχει αναλάβει από την ανεξαρτησία του, το NATO.
Η KSF δρα υπό ειδικό καθεστώς και βάσει συνθηκών δεν προβλέπεται να έχει βαρέα όπλα και δεν χαρακτηρίζεται στρατιωτικό σώμα. Ωστόσο, επί Χαραντινάι η δύναμη έχει αποκτήσει οπλισμό που δεν συνάδει με τις συνθήκες, ενώ και επί Θάτσι αύξησε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Οι δασμοί
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε την Τρίτη να επιβάλει δασμούς 10% σε προϊόντα που κατασκευάζονται στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένου και του νερού.
“Για πρώτη φορά στην ιστορία ως χώρα, επιβάλλαμε δασμούς σε όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, εξαιρουμένων εκείνων των διεθνών εμπορικών σημάτων”,
δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι σε media μετά την απόφαση.
ενώ συμπλήρωσε ότι η απόφαση οφείλεται στην εχθρική στάση της Σερβίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο.
“Προβήκαμε στις ενέργειες αυτές σήμερα λόγω του ότι έχουμε παράνομα εμπόδια, υπάρχουν απειλές από τη Σερβία εναντίον αθώων πολιτών του Κοσσυφοπεδίου μόνο και μόνο επειδή οι γιοι και οι κόρες τους κατατάσσονται στη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου”,
πρόσθεσε ο Χαραντινάι.
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Endrit Shala δήλωσε στο BIRN ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία επίσης δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ήταν στοχοθετημένη επειδή εμπόδιζε τα εμπορεύματα από το Κοσσυφοπέδιο.
“Η προσέγγιση της Βοσνίας στο Κοσσυφοπέδιο είναι η ίδια [όπως και η Σερβία]. θέτουν εμπόδια για τα προϊόντα του Κοσσυφοπεδίου, δεν αναγνωρίζουν καν τα έγγραφά μας “
δήλωσε ο Σάλα στο BIRN.
Καθώς το Κοσσυφοπέδιο εισάγει κυρίως από τη Σερβία, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η απόφαση θα πλήξει τον προϋπολογισμό της Σερβίας μειώνοντας το ποσό που πρέπει να δαπανήσει το Βελιγράδι για την άσκηση πίεσης ενάντια στο Κοσσυφοπέδιο
“Η Σερβία δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για να βλάψει την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου και ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από την αγορά μας”,
δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ένβερ Χότζαϊ.
Πρόσθεσε ότι τα τιμολόγια ήταν η καλύτερη απάντηση στην «καταστρεπτική συμπεριφορά της Σερβίας» και προέτρεψαν τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο να μην αγοράζουν σερβικά προϊόντα