Στην αγορά χρυσού στράφηκαν κεντρικές τράπεζες, του ρωσικού μπλοκ χωρών, που άντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκές με ακροδεξιές κυβερνήσεις, σηματοδοτώντας μια νέα οικονομικο-πολιτική τάση και προσδιορίζοντας τον αντίκτυπο των πολιτικών στις αγορές.
Αν και τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, ακόμα, η τάση εντοπίζεται καθώς όπως προκύπτει από το World Gold Council οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές χρυσού, το τρίτο τρίμηνο, διαθέτοντας συνολικά για την αγορά του πολύτιμου μετάλλου περίπου 5,8 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχουν διαθέσει από τα τέλη του 2015.
Η τάση που δημιουργείται είναι ενδεικτική της επίδρασης των κυρώσεων που επωμίζονται οι εν λόγω χώρες και αντικατοπτρίζει την προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το δολάριο για τις συναλλαγές τους. Παράλληλα, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί η ιδεολογική ταύτιση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, χαρακτηριστικό που μπορεί να αξιολογηθεί ποιοτικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και αποτελεί μια ακόμα ειδοποιό διαφορά.
Σύμφωνα με στοιχεία, εθνικές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου περίπου 148 τόνους χρυσού, δηλαδή 22% περισσότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Πρώτη στην αγορά χρυσού το τρίτο τρίμηνο ήταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αγόρασε περισσότερους από 92 τόνους χρυσού, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη καθαρή τριμηνιαία αγορά χρυσού στη χώρα από το 1993. Ο Ντιμίτρι Τούλιν, αναπληρωτής διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, είχε πει τον Μάιο απευθυνόμενος στη ρωσική Βουλή πως ο χρυσός αποτελεί καθολική εγγύηση απέναντι σε «νομικούς και πολιτικούς κινδύνους».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, άλλοι μεγάλοι αγοραστές, πλην της Ρωσίας, κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν η Τουρκία, η Ινδία και το Καζακστάν, που αγόρασαν 18,5 τόνους, 13,7 τόνους και 13,4 τόνους, αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη οι κεντρικές τράπεζες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επίσης αύξησαν τις αγορές χρυσού. Συγκεκριμένα, η τράπεζα της Ουγγαρίας σκοπεύει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των αποθεμάτων χρυσού στο μέλλον. Παρότι αυξήθηκαν οι αγορές του ευγενούς μετάλλου, η τιμή του κατά την εν λόγω περίοδο σημείωσε πτώση 4%, υποχωρώντας κάτω από 1.200 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.
Πολλοί επενδυτές χρυσού εγκατέλειψαν την αγορά παρότι αυξήθηκαν οι αγορές ράβδων, χρυσών νομισμάτων, κοσμημάτων, και οι παραγγελίες από τεχνολογικές εταιρείες. Η αγορά χρυσού χρησιμοποιείται συχνά ως μέτρο προστασίας για το ενδεχόμενο υποχώρησης του δολαρίου.