Η Ρωσία αναδεικνύεται σε μεγάλο κερδισμένο των νέων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, καθώς η χώρα διαθέτει ήδη εγκατεστημένο σύστημα διαβίβασης τραπεζικών εμβασμάτων, εκτός του παγκοσμίου SWIFT, ενώ διαθέτοντας μεγάλο στόλο φορτηγών και πλοίων αποτελεί τον βασικό υποψήφιο για τη διοχέτευση του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές.
Η Ρωσία που αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει και τον εταίρο της ΕΕ για συναλλαγές με το Ιράν, συνολικά ή σε επίπεδο πληρωμών, καθώς η Ευρώπη υποστηρίζει τη συμφωνία με την Τεχεράνη και διαμορφώνει περιβάλλον για τη διατήρηση της δραστηριότητας.
«Οι κυρώσεις θα βοηθήσουν τους παραγωγούς πετρελαίου καθώς οι τιμές θα αυξηθούν και η Ρωσία θα γίνει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Σίγουρα θα αυξήσει τη σχετική δύναμή της στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία»,
δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Μέση Ανατολή και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν
Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ έθεσε σε ισχύ τις ενεργειακές και τραπεζικές κυρώσεις κατά του Ιράν, όμως σε οκτώ χώρες δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία.
Όσες χώρες είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο του Ιράν, θα προσπαθήσουν να βρούνε τρόπο να συνεχίσουν να προμηθεύονται από την Τεχεράνη. Για το λόγο ήδη Ιράν – Ρωσία έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ώστε η Μόσχα να «μεταπουλά» το Ιρανικό πετρέλαιο.