Οι διαδικασίες χορήγησης της “χρυσής” visa βρίσκονταν εξ αρχής στο μικροσκόπιο τόσο της Κομισιόν όσο και των ΗΠΑ, καθώς σε πολλές χώρες η οργάνωση δεν παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός μετά τη χορήγηση και ο εσωτερικός έλεγχος δεν υφίστανται.
Η Ευρώπη, όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor έχει θέσει υπό αναθεώρηση το καθεστώς χορήγησης “χρυσής” visa από το προηγούμενο έτος, ενώ προ δύο μηνών οι έρευνες απέφεραν καρπούς και στοιχεία τροφοδοτήθηκαν στα media, τα οποία με τη σειρά τους ανέδειξαν το θέμα από αρκετές οπτικές γωνίες και σε διάφορες εκφάνσεις του. Το Bloomberg είχε στοχοποιήσει τη Μάλτα για υποθέσεις παροχής visa σε καταζητούμενος Ρώσους και Ουκρανούς μαφιόζους, οι FT την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τις “φθηνές” και χωρίς ενδελεχή έλεγχο χορηγήσεις και οι ΗΠΑ μέσω της Wall Street Journal την Κύπρο για ξεπλυμα ρώσικου χρήματος.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις αγορές ακινήτων από Κινέζους στην Ελλάδα, το timing της οποίας μόνο τυχαίο δεν είναι, ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης (OLAF), η οποία είναι ανεξάρτητη και διεξάγει έρευνες κατά το δοκούν ή μετά από εγχείρηση καταγγελιών ή στοιχείων από την Κομισιόν. Τώρα, η χρήση των POS για την είσπραξη προκαταβολών, εκτός της χώρας έκδοσης και λειτουργίας του μηχανήματος, για συναλλαγή η οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν και σε ποιό βαθμό επιτρέπεται να διεξάγεται με αυτή τη μέθοδο, αποτέλεσε το έναυσμα για νέο γύρο ελέγχων και πολιτικών πιέσεων με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος.
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Αυστρία και η Βουλγαρία έχουν ενεργά προγράμματα χορήγησης “χρυσής” visa τα οποία χρησιμοποιούν ως μοχλό προσέλκυσης νέων επενδύσεων για την υποβοήθηση της εξόδου από την κρίση.
Το σκάνδαλο Destiny
Οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα αναζητούν, τώρα, ευθύνες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών που εμπλέκονται σε παράτυπες διαδικασίες έκδοσης «χρυσής βίζας» και αγοραπωλησιών ακινήτων στο πλαίσιο επενδυτικής δραστηριότητας με αφορμή την υπόθεση της εταιρείας ακινήτων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπροέδρου της Jumbo.
Δικαστικές και εποπτικές αρχές ελέγχουν τις συναλλαγές της Destiny Επενδυτικής -μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ) που είχε συστήσει ο κ. Παπαευαγγέλου στις 11 Μαρτίου 2015, με 52 άτομα προσωπικό σήμερα- η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαντήσει χθες στις φερόμενες κατηγορίες. Το θέμα, για το οποίο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό η Jumbo, εξακολουθεί να επηρεάζει την τιμή της μετοχής της, η οποία κατέγραψε νέα πτώση 2,95% χθες, αν και ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του εισηγμένου ομίλου έσπευσε να θέσει εκτός Δ.Σ. τον στενό του συνεργάτη ήδη από τη διαρροή των πρώτων αναφορών περί σκανδάλου, και πολύ πριν το θέμα αναβαθμιστεί, με αποκορύφωμα την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.
Η Destiny Επενδυτική, εταιρεία που διατηρεί πελατολόγιο σε Ευρώπη και Ασία, μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες, αποδίδει εν πολλοίς το θόρυβο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στον ανταγωνισμό, καθώς όπως τονίζει η χρήση των POS ήταν καθ’ όλα νόμιμη και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση.
Με βάση τη σχετική νομοθεσία στην Κίνα, ένας ιδιώτης επενδυτής έχει ανώτατο ετήσιο όριο τα 50.000 δολάρια, το οποίο ασφαλώς δεν αρκεί για την αγορά ακινήτου. Για να παρακαμφθεί αυτό το ποσό, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μηχανευτεί διάφορα τεχνάσματα, από τη χρήση κρυπτονομισμάτων, μέχρι το μοίρασμα ποσών της τάξεως των 20.000, 30.000 ή και 50.000 ευρώ σε 8-10 διαφορετικούς λογαριασμούς τρίτων/φίλων ή συνεργατών του ενδιαφερόμενου επενδυτή, οι οποίοι στη συνέχεια τα προωθούσαν στον λογαριασμό που θα ανοίξει σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Μέχρι πριν λίγους μήνες, ούτε η παραπάνω κίνηση χρειαζόταν, καθώς αρκούσε ο επιμερισμός των σχετικών ποσών σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών της οικογένειας του επενδυτή. Ωστόσο, το «παράθυρο» αυτό έκλεισε από τις αρχές του έτους από την αρμόδια κινεζική αρχή, τη SAFE (State Administration of Foreign Exchange). Επίσης, από τις αρχές του έτους, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 15.000 δολαρίων ετησίως στις αναλήψεις μετρητών μέσω κάρτας, από κινεζικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόσω ο δικαιούχος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Πάντως, αν πρόκειται για εταιρεία από την Κίνα (και όχι για ιδιώτη), η διαδικασία εξόδου κεφαλαίων είναι αρκετά ευκολότερη, καθώς οι περιορισμοί είναι πολύ πιο χαλαροί και απαιτείται συνήθως μια έγκριση, εφόσον έχουν ελεγχθεί ήδη ζητήματα, όπως το τι πρόκειται να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτές, σε ποια χώρα κ.τ.λ.