Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ενδεχόμενη διάχυσή της στο Νότιοανατολικό Αιγαίο αναμένεται σήμερα και τις επόμενες ημέρες καθώς το γεωτρύπανο της Exon Mobil βρίσκεται στη Μεσόγειο, καθ’ οδόν για το λιμάνι της Λεμεσού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί πλοία του αμερικανικού, ελληνικού, τουρκικού, ρωσικού, βρετανικού και γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Χθες, στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέβασαν τους τόνους, κινούμενοι ρητορικά στο κάτω εύρος του αναμενόμενου πεδίου και επιχειρώντας να διαχωρίσουν τη συμπεριφορά για έναντι των γεωτρήσεων από άλλες την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν εποφθαλμιούν εδάφη άλλων χωρών.
Η Κύπρος εξέδωσε ήδη NAVTEX, σύμφωνα με την οποία, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.
Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά στάθμευαν τις προηγούμενες ημέρες στη βάση της Σούδας, όπως ενημέρωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Παϊατ, με post που ανάρτησε στο twitter, κίνηση-μήνυμα για το υψηλό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Παράλληλα η δημοσίευση του κ. Πάιατ στόχο έχει να δράσει αποτρεπτικά για ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, τουλάχιστον πέριξ του οικοπέδου 10.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να διαχύσει την ένταση σε άλλες περιοχές, με πιθανότερες τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, στο Αιγαίο, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και προκλήσεις υψηλού προφίλ, όπως οι εμπλοκές, ακόμα και κινήσεις τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλήσεις.
Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει ισχυρή πολιτική βούληση για την αμυντική θωράκιση της περιοχής των γεωτρήσεων, επιδεικνύοντας ικανότητα κάλυψης με πρόσφατες ασκήσεις της αεροπορίας στρατού και εμπεδώνοντας πολυμερή αμυντικά σχήματα, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αναβάθμιση του στόλου του πολεμικού ναυτικού και έχει υπογράψει συμβόλαια εκσυγχρονισμού των F-16, ενώ παράλληλα διευρύνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της αεροπορίας στρατού με την απόκτηση νέων μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου Chinook και ελικοπτέρων κάλυψης πεδίου και ειδικών αποστολών.
Τις ελληνικές κινήσεις αναγνώρισαν οι ΗΠΑ οι οποίες αποδέχθηκαν πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στην άσκηση Νέμεσις, στην οποία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burgh, ενώ στο ίδιο σενάριο συμμετείχαν και ναυτικές δυνάμεις από την Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, και το Ισραήλ. Όπως επισημαίνει μάλιστα το HellasJournal.com, του Μιχάλη Ιγνατίου, το Τελ Αβίβ έδειξε πρωτοφανή εξωστρέφεια, με τη δημοσιοποίηση εικόνων από τα ασκηθέντα Ισραηλινά τμήματα επί Κυπριακού εδάφους κυρίως των ανδρών των ειδικών επιχειρήσεων της θρυλικής «Maglan».
Σημαντικό θεωρείται για το Ελληνικό Πεντάγωνο πως την ίδια περίοδο τα Ισραηλινά F-16 Soufa ήταν στη Λάρισα και δεν δίστασαν να πετάξουν, μαζί με Ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη και σε πτήσεις εξοικείωσης σε περιοχές που θέλει ως αποστρατικοποιημένες η Αγκυρα.
Crisis Monitor, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, HellasJournal