Απόφαση να εξαιρέσουν οκτώ χώρες από τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν έλαβαν οι ΗΠΑ, δείχνοντας έτσι την πρόθεσή τους να εισέλθουν σε διάλογο και αποκαλύπτοντας τις έντονες πιέσεις και το lobbying που δέχονται κατά της αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Η απόφαση έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας και την Ουάσιγκτον να έχει αναλάβει ρόλο διεθνούς υπερασπιστή του Ριάντ, το οποίο βάλλεται πανταχόθεν.
Όπερ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναγκάζονται να προβούν σε συμβιβασμούς, στη Μέση Ανατολή, καθώς ο βασικός τους σύμμαχος στην περιοχή αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα και κινδυνεύει να απομονωθεί πολιτικά, παρά τη μεγάλη πετρελαϊκή ισχύ που διαθέτει.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εξαιρέσει οχτώ χώρες από τις κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου, που θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότιος Κορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έδωσαν, προσφάτως, το πράσινο φως στο Νέο Δελχί για την αγορά S-400 από τη Ρωσία, ενώ τώρα η κυβέρνηση της Ινδίας συζητά την προμήθεια οπλικών συστημάτων 5,1 δισ. από τη Ρωσία, στα οποία περιλαμβάνονται και φρεγάτες, ενώ οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν στα νομίσματα των δύο χωρών.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην προκαλέσει ασφυξία στο Ιράν επιτρέποντας εξαγωγές σε χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες, δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της ανατροπής του καθεστώτος της Τεχεράνης και αντ αυτού επιλέγει στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία όμως διατρέχει τον κίνδυνο να στείλει μήνυμα αδυναμίας και έλλειψης υποστηρικτών, ενδυναμώνοντας το Ιράν και τη θέση της Ευρώπης.
Η Κίνα, ο κορυφαίος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μεν στη λίστα των οχτώ χωρών, αλλά με ερωτηματικό. Και τούτο γιατί εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τους ακριβείς όρους.
Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει πάντως να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο εξής. Η εξαίρεση των οχτώ χωρών θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από όσους δεν απέσπασαν κάτι ανάλογο. Επιπλέον θα μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκή έσοδα στο Ιράν, ακυρώνοντας τον πρωταρχικό στόχο των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως από τότε, που ανακοινώθηκε η απόφαση για τις κυρώσεις, οι εξαγωγές ιρανικού αργού έχουν υποχωρήσει στα 1,6 εκατ. βαρέλια από 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ.