Βρίθει μηνυμάτων προς το διεθνή πολιτικό παράγοντα και τους επενδυτές η συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ANT1, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού επιχειρεί να αναχθεί σε εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και εγγυητή της ομαλότητας, επιλέγοντας να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παράσχει ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης σε κυβερνητικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει τους ΑΝΕΛ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σκιαγραφεί το πλαίσιο του πού μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Στην πραγματικότητα, η δήλωση αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη, αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αποτρεπτική οποιασδήποτε προσέγγισης και συνεννόησης, σε μια πιο προσεκτική ματιά, αποτελεί προοίμιο εγγύησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, καθώς ενώ επισημαίνει ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται, εφόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αρραγής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε διαφορετικό κυβερνητικό μείγμα, υπό την παρούσα Βουλή.
Η αίσθηση αυτή, μάλιστα, ενισχύεται σε άλλο σημείο των δηλώσεων του επικεφαλής του Ποταμιού, όπου αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνει ότι
«το συμφέρον της χώρας είναι να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων και να καταλάβουμε επίσης ότι πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, στον κίνδυνο που υπάρχει στα ανατολικά μας σύνορα».
ενώ συνεχίζοντας αναφέρει
«Το σημαντικό που πρέπει να κάνει ένας πολιτικός είναι να ζυγίζει το μέλλον με το παρόν. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η εκκρεμότητα στα βόρεια σύνορα μας έχει μόνο αρνητικό φορτίο για τη χώρα»
Κάνονας ένα βήμα ακόμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, σχετικά με τη συμφωνία απάντησε
: «Εξασφαλίζουμε στο Ποτάμι τη δυνατότητα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις εκτός από το ‘’στηρίζουμε δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση’’. Εκεί υπάρχει ένα κόμμα, υπάρχει μία άποψη».
Η δήλωση αυτή, ως κατακλείδα των προηγουμένων, φαίνεται να ολοκληρώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το Ποτάμι ή βουλευτές του θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενδεχομένως την κυβέρνηση, εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, στέλνοντας μήνυμα εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας και διασφαλίζοντας την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων.
Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι απαραίτητη, αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει, «εμείς δεν υπογράφουμε με κλειστά τα μάτια την πρόταση της κυβέρνησης».
«Έχουμε βάλει 7 μεγάλες προτεραιότητες και αυτές είναι οι όροι μας»
είπε μιλώντας στον Ant1, ενώ επισήμανε πως
«είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσουμε πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης που δεν περιλαμβάνει αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια και την αποκομματικοποίηση του κράτους»
Ενώ ολοκληρώνοντας το προτεινόμενο πλαίσιο επισήμανε ότι
«Δεν έχουμε σκοπό να πηγαίνουμε συνέχεια από κομματικό κράτος σε κομματικό κράτος»
Σχετικά με τη δολοφονία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, αλλά – όπως είπε –
«τα θέματα της μειονότητάς μας εκεί δεν θα λυθούν με καλάσνικοφ και με πυροβόλα όπλα».