Ενέργειες στην κατεύθυνση της εμπέδωσης του κλίματος στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα αναλαμβάνει η Κύπρος, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, κίνηση η οποία θεωρείται ότι θα εντείνει την ήδη αυξημένη τουρκική νευρικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ένδειξη της σύσφιξης γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεσμών, που θέτουν τις βάσεις για τη ανακήρυξη ΑΟΖ.
Ειδικότερα, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, στη Λευκωσία, η υφυπουργός, Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι απευθείας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι
«το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή μελέτης από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με τη θαλάσσια σύνδεση, την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».
Όπως ανέφερε,
«η δυνατότητα σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου με πλοίο θεωρείται κάτι το ιδιαίτερα θετικό τόσο όσον αφορά άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αεροφοβία, αλλά και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την υφυπουργού της Κύπρου,
«θα γίνει μελέτη με στόχο να εξευρεθεί το χρηματοδοτικό κενό που πιθανόν να δημιουργείται με μια τέτοια σύνδεση, ώστε να εξεταστεί εκ νέου από το Υπουργικό Συμβούλιο και να υποβληθεί επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη σχετική χρηματοδότηση».
Ερωτηθείσα πότε θα υπάρξει σχετικό αποτέλεσμα, η κ. Πηλείδου είπε ότι πρόκειται περί μακράς διαδικασίας αφού θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο τα μέλη μιας πρωτοβουλίας Κύπριων πολιτών ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές με αίτημα την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, αποσκοπώντας στο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης προς τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και να επανέλθει η σύνδεση, η οποία διακόπηκε πριν από 18 χρόνια.