Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία εκτός από τις προφανείς και αδιαμφισβήτητες αρνητικές επιπτώσεις έχει και θετικές, σε επίπεδο οικονομικών δεικτών βέβαια, καθώς το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 77,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στα 1,87 δισ. δολάρια, από 8,17 δισ.
Πρόκειται για το χαμηλότερο εμπορικό έλλειμμα από τον Φεβρουάριο του 2009, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 22,4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18,3% εν μέσω πτώσης της λίρας.
Η εξέλιξη δεν ήταν απρόσμενη, καθώς η ραγδαία διολίσθηση της λίρας εκτόξευσε το κόστος των εξαγωγών, ενώ παράλληλα κατέστησε τα τουρκικά προϊόντα φθηνότερα στις διεθνείς αγορές.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, όμως, είναι ενδεικτική της οικονομικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία, καθώς οι ακριβές εισαγωγές μεταφράζονται και σε έλλειψη πρώτων υλών για τη βιομηχανία, καθώς η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία και η αξιοπιστία τους κλονίζεται, νέες εγγυητικές δεν γίνονται δεκτές και η αγορά πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων καθίσταται προβληματική και πολλές φορές αδύνατη.
Σε δεύτερο στάδιο, οι βιομηχανίες της Τουρκίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενέργειας, καθώς οι περισσότερες ενεργειακές εταιρίες της χώρας βαρύνονται από τεράστιο εξωτερικό χρέος, το οποίο ροκανίζει, επίσης τα διαθέσιμα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.