Σε φυγή φαίνεται ότι έχουν τραπεί Ρώσοι ολιγάρχες και οι… καταθέσεις τους από την Κύπρο, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ στοχοποίησαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας με εκθέσεις, δημοσιεύματα και ελέγχους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα για αλλαγή του πελατειακού μείγματος, το οποίο όμως έχει κόστος, καθώς αποδυναμώνονται οι ήδη εύθραυστες τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην κρίσιμη πρόκληση της μείωσης των κόκκινων δανείων και να βγουν στις αγορές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) στο τέλος του 2011 το 29% των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες προερχόταν από τρίτες χώρες. Είχαν καταγραφεί 20,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 69,3 δισ. ευρώ. Ακόμα και στα τέλη του 2013, και μετά τις συντριπτικές επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων, οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τρίτες χώρες ανέρχονταν στα 11,7 δισ. ευρώ (σε σύνολο 47 δισ. ευρώ) και αντιστοιχούσαν στο 24,9%.
Έκτοτε καταγράφεται συνεχής πτωτική πορεία στις καταθέσεις που έχουν τη συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, ενώ το σύνολο των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αυξάνεται.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών περιορίστηκαν στο ιστορικό χαμηλό ποσό των 7,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόλις στο 15% του συνόλου των καταθέσεων.
Στο μεταξύ όμως και από τις αρχές του έτους έχουν προηγηθεί έχουν προηγηθεί εκθέσεις του State Department που εγείρουν ερωτηματικά για ξέπλυμα ρώσικου χρήματος, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητα στην Κύπρο, ενώ και η ΕΚΤ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις “χρυσές visa” και τις ελλιπείς διαδικασίες ελέγχου εισερχόμενων κεφαλαίων. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα της Wall Street Journal και των Financial Times, στέλνοντας έτσι ηχηρή προειδοποίηση τόσο στην κυβέρνηση της Κύπρου όσο και στους καταθέτες.
Ως συνέπεια, οι καταθέσεις κατοίκων του υπόλοιπου κόσμου σε κυπριακές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου αφορούσαν αποτελούνταν από 2.9 δια καταθέσεις νοικοκυριών, 2.3 δις ευρώ ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και 1.8 δις ευρώ σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες.
Εντός των πρώτων εννέα μηνών του 2018, η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων παρουσίασε μείωση 1.3 δις ευρώ που προέρχονταν και από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες όπως τις ταξινομεί η Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Κύπρου, τον Ιούνιο του 2018 το 6% συνολικών καταθέσεων 16.5 δις ευρώ (σ.σ. αφορά τις εργασίες του Ομίλου μέσω Κύπρου), προέρχονταν από άτομα με ρωσικό διαβατήριο. Περίπου, δηλαδή, 1 δις ευρώ σε καταθέσεις. Αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Τράπεζα καταδεικνύουν πως στο τέλος του 2017 είχε καταθέσεις 886 εκατ. ευρώ (15% του συνόλου) που ανήκαν σε Ρώσους υπηκόους. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, καταθέσεις που ανήκουν σε Ρώσους πελάτες στην RCB Bank αντιπροσωπεύουν μόνο το 8.1% των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας.