Αποτελέσματα παράγει ήδη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς Ποτάμι και ΚΙΝ.ΑΛ αν και επέκριναν επιμέρους πτυχές είπαν, εμμέσως πλην σαφώς, ναι στην έναρξη της διαδικασίας, ενώ η ΝΔ, όπως αναμενόταν, ζήτησε να συζητηθεί στην επόμενη Βουλή, το ΚΚΕ την απέρριψε ως συστημική και η Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση.
Οι θέσεις που έλαβαν ΚΙΝ.ΑΛ και Ποτάμι, ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης, ενώ η σταδιακή και εντεινόμενη αυτομόληση βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υπερψήφιση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Πάνος Καμμένος, δεν τοποθετήθηκε, θέλοντας να αποφύγει νέο πεδίο έντασης με τον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα αναμένει το στίγμα που θα δώσει η ιεραρχία, για το μείζον θέμα της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι θέσεις που έλαβαν ΚΙΝ.ΑΛ και Ποτάμι δείχνουν προδιάθεση συμφωνίας επί του ζητήματος της θρησκευτικής ουδετερότητας. Το Ποτάμι, παράλληλα, ζητά επιπλέον ιδιωτικά ΑΕΙ και το ΚΙΝ.ΑΛ επιφυλάχθηκε να καταθέσει τη δική του πρόταση, εγκαίρως, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαβουλεύσεων και διεργασιών σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι θέσεις που διατυπώνονται, ανεξαρτήτως της ρητορικής, κινούνται στη γραμμή της διαμόρφωσης προοδευτικού μετώπου
Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι
ότι «ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απολέσει πια και τη μνήμη του»
Η ΝΔ συνεχίζει:
«Του τη φρεσκάρουμε. Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε».
ενώ καταλήγει:
«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86»
ΚΙΝ.ΑΛ: Θα προσέλθουμε έστω και αργά…
«Ο κ. Τσίπρας τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την Συνταγματική Αναθεώρηση»
τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό.Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στην Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο»
προσθέτει.
ΚΚΕ: Μια ακόμη “προσφορά” του κ. Τσίπρα είναι κι η αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος
Το ΚΚΕ τονίζει πως
«η “δημοκρατία” και η εφαρμογή της “συνταγματικής νομιμότητας” για το λαό κρίνεται απ΄ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, απ΄ τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ’ την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Επισημαίνει επίσης ότι
«για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δε φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα μ΄ αυτό το σύστημα», αλλά «πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής» και καταλήγει: «Ο αγώνας του λαού -κι όχι οι δήθεν αλλαγές απ΄τα πάνω- είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ’ ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται, ούτε εξυγιαίνεται».
Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να στρουθοκαμηλίζει
«Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα»
επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσίοδρας.
«Από την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσιάζει η τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Τη στιγμή που δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά φεύγουν για άλλες χώρες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει»
προσθέτει.
«Το Ποτάμι έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία προβλέπει μεταξύ άλλων: Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης αλλά να μην ανατρέπονται και οι πολιτειακές ισορροπίες με απευθείας εκλογή του. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων»
επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας και καταλήγει:
«Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η χώρα δεν πρέπει να χάσει κι άλλο χρόνο».