Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ασκώντας ενεργητική πολιτική επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο, αυξάνοντας έτσι το ειδικό βάρος και εισάγοντας με πίεση και ένταση στην επικαιρότητα ζητήματα που θεωρείται ότι έχουν ωριμάσει και τα οποία μπορούν να δράσουν καταλυτικά για τη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου.
Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει και το κομματικό ακροατήριο για τις προθέσεις και την αξιοπιστία του, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες η κίνηση των “53+” έθεσε θέμα αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης, ζήτησε αποκέντρωση της εξουσίας και περισσότερο κομματική δημοκρατία, ενημέρωση και συμμετοχή. Τα μηνύματα όμως είχε πάρει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή, τον τελευταίο καιρό, την ενεργοποίηση των κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων, θέλοντας να αφυπνίσει τον μηχανισμό, να “μοιράσει τη μπάλα” και να δείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένος και έχει τη βούληση να “παίξει” ομαδικά”.
Ο πρωθυπουργός, θέλει επίσης να πείσει αγορές και εν δυνάμει επενδυτές ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα, επιδεικνύοντας βούληση, πυγμή και δυνατότητα ελέγχου και προσδιορισμού της επικαιρότητας.
Επικοινωνιακά, το Μαξίμου έχει πλέον αποδεχθεί ότι η αποτελεσματικότητα έγκειται στον υψηλό ρυθμό εναλλαγής και ανακύκλωσης θεμάτων, ώστε να εξαντλείται γρήγορα ο αντιπολιτευτικός λόγος, να κατοχυρώνεται η κυβερνητική οπτική και να πολυδιασπώνται τα media.
Πλατφόρμα συγκλίσεων η αναθεώρηση του Συντάγματος
Κορωνίδα της νέας ενεργητικής στρατηγικής είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα γίνει προσπάθεια να αποτελέσει πλατφόρμα ζυμώσεων και προοίμιο πολιτικών συγκλίσεων και ανακατατάξεων, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, να διαμορφωθεί κοινός χώρος και να δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική που θα επιτρέψει προσεγγίσεις σε επίπεδο χώρων, σχηματισμών και ενδεχομένως υπερβάσεις σε επίπεδο εκλογικών συσχετισμών.
Ο πρωθυπουργός έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, ο Αλ. Τσίπρας, καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «με συναίσθηση του θεσμικού βάρους του Συντάγματος, να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εκκινήσει στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες μέρες, καταθέτοντας τους δικούς της προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις».
Οικονομία και αγορές
Στην ατζέντα όμως περιλαμβάνονται και θέματα ευρύτερου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από τις φοροελαφρύνσεις, τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τον κατώτατο μισθό, μέχρι το μέτωπο κατά του φασισμού, τη σύγκρουση με συμφέροντα και την ανάδειξη υποθέσεων διαφθοράς. Στο τέλος του κύκλου, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί και έξοδος στις αγορές, η οποία αν και δεν έχει ακόμα ημερομηνία, προσδιορίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχουν κατασταλάξει τα ανοιχτά ζητήματα με συντάξεις, μισθούς, εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Ιταλία.
Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο στις αγορές σκιαγράφησε, αχνά, με δηλώσεις του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για δύο κινήσεις: Πρώτα την αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρήση του μαξιλαριού των 24 δισ. και εν συνεχεία την έξοδο στις αγορές. Προφανώς και τα μέτρα αναδιάρθρωσης δεν θα είναι one-off αλλά η επαναγορά χρέους βελτιώνει το προφίλ εξυπηρετισιμότητας τα επόμενα χρόνια και καθιστά ευκολότερη την έκδοση ομολόγου. Συνεπώς, η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών θα εστιαστεί στην αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει κοντά στην περίοδο του θα εκδόσει το νέο ομόλογο.
Στο μεταξύ, το Μαξίμου, ετοιμάζεται να αναδείξει σε μείζον θέμα το ζήτημα του φασισμού και της ακροδεξιάς, καθώς κινήσεις που στρέφουν τα φώτα της επικαιρότητας στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με την εμφάνιση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη μαζί με τον Γερμανό γραμματέα του Die Linke στην ακροαματική διαδικασία, η οποία όμως έχει διακοπεί για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να κινητοποιηθούν ομάδες από τη βάση, συλλογικότητες και να ασκηθούν διεθνούς κλίμακας παρεμβάσεις για τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ακροδεξιά, ακόμα και στη βάση του “Φακέλου της Κύπρου”.
Χρήμα στην κοινωνία
Παράλληλα, σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο “στροφή στην καθημερινότητα”, το οποίο εστιάζει στην αντιμετώπιση ζητημάτων μείζονος σημασίας για την εμπέδωση της προοπτικής βελτίωσης της κατάστασης στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πρωτοβουλίες για το νομοσχέδιο “μικροπιστώσεων” που στόχο έχει να δώσει ανάσα στις μικρές και startup επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που εισάγεται και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων. Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.
Εκτός από τις τράπεζες που μπαίνουν στον κλάδο των μικροπιστώσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου και κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα, ενώ θα έχουν την υποχρέωση να πιστοποιηθούν μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.
Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, βοηθώντας στην εμπέδωση της εξόδου από το Μνημόνιο και της αλλαγής σελίδας για την οικονομία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση επιστρατεύει το μέτρο της μη-περικοπής των συντάξεων, τις επιστροφές κρατήσεων σε ενστόλους, τις επιδοτήσεις σε ανέργους και start-up πρωτοβουλίες και ένα “μίνι” κύμα προσλήψεων στο δημόσιο. Παράλληλα όμως προσδοκά νέες θέσεις εργασίας και χρήμα στην οικοδομή, λόγω του τουρισμού, καθώς εκτιμάται ότι ο συνδυασμός οικοδομής τουρισμού μπορεί να δώσει απασχόληση και κεφαλαιακή ροή στην ύπαιθρο σε 12μηνη βάση για τους επόμενους 12-18 μήνες, με την ένταση στο πρώτο 9μηνο.
Ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις έχουν αρχίσει να καταγράφονται, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, δημιουργώντας προσδοκίες για αύξηση τόσο της κατανάλωσης όσο και της αποταμίευσης και ελπίδες για βελτίωση της εισπαξιμότητας σε φόρους και δάνεια.
Προσέγγιση με το κέντρο μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών
Τη γραμμή για άνοιγμα στο κέντρο που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έδειξε ότι δεν θα ακολουθήσει πολιτική χρισμάτων, αλλά συγκλίσεων και κοινών σχημάτων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και να αποφευχθεί η στοχοποίηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ως “κυβερνητικών”.
Η αλλαγή του νόμου και εισαγωγή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί το κλειδί και τον μοχλό πίεσης για την επίτευξη συγκλίσεων, καθώς η αυτόνομη επικράτηση θεωρείται ανεδαφικό σενάριο στους περισσότερους δήμους.
Σε αυτό το σημείο, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μία ξεχωριστή σημασία», διότι όπως εξήγησε, «γίνονται έπειτα από την ψήφιση μιας μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης, που καθιερώνει την απλή αναλογική, δίνει δυνατότητες χειραφέτησης της ίδιας της αυτοδιοίκησης και κυρίως έρχεται μετά από ένα διάστημα κυβερνητικού έργου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έμπρακτης στήριξης της αυτοδιοίκησης.»
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι
«τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν δοθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, χώρια αυτά τα οποία έχουν δοθεί μέσω του ΕΣΠΑ, των τομεακών προγραμμάτων, αλλά και από τις περιφέρειας».
ενώ, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι
«αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξουν, σε κάθε περίπτωση, μία νέα σελίδα για την αυτοδιοίκηση».