Την προαναγγελθείσα καθαίρεση του προέδρου της πΓΔΜ, Γικόργκι Ιβάνοφ, ξεκίνησε η κυβέρνηση υποβάλλοντας σε βάρος του μήνυση για αντισυνταγματική λειτουργία, όταν αρνήθηκε να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκκινώντας έτσι, παράλληλα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη διαδικασία αποπομπής του και εκλογής νέου προέδρου, που θα υπογράψει στη συνέχεια το νέο Σύνταγμα, που θα έχει κυρώσει η Βουλή.
Η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι θα έχει κυρωθεί από τα 2/3 της Βουλής, καθώς υποστηρίζει ότι το Δημοψήφισμα είναι άκυρο και ότι δεν πλοιρούνται οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το ακροδεξιό VMRO-DPMNE και βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου, ενώ τιμήθηκε από την Εκκλησία της Ρωσίας πριν από μερικούς μήνες. Επίσης, κατά την μετεκλογική περίοδο πολιτικών ζυμώσεων ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, προσπαθώντας να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της πΓΔΜ παρενέβη τώρα, αν και θα μπορούσε να έχει παρέμβει επ αφορμής της υπόθεσης της μη-υπογραφής του νόμου για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας, όταν ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε το νόμο, ούτε μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, όπως ήταν υποχρεωμένος βάσει Συντάγματος. Ωστόσο, στη διαδικασία θα περιληφθεί και η προηγούμενη στάση του, διαμορφώνοντας το προφίλ διαρκούς αρνησικυρίας, που οδηγεί σε παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας των Σκοπίων διέταξε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος του Γκεόρκι Ιβανόφ, έπειτα από δύο ανώνυμες καταγγελίες.
«Ζητήσαμε πληροφορίες από το Κοινοβούλιο και το Γραφείο της Προεδρίας για τις αποφάσεις της Βουλής και τις ημερομηνίες που ελήφθησαν καθώς και τους λόγους που αυτές δεν υπογράφηκαν»
αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Εφόσον η έρευνα δείξει ευθύνη του προέδρου και παρακώλυση της λειτουργίας του κράτους και του πολιτεύματος, τότε η Βουλή θα ψηφίσει την καθαίρεσή του και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε αυτή τη φάση το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο αλλά ελεγχόμενα, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί κλιμάκωση της έντασης και βιαιότητες στην περίπτωση καθαίρεσης του προέδρου και νέων εκλογών.