Μια ιδιαίτερα σύνθετη πρωτοβουλία εκδήλωσε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα, εκδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να εμπεδώσει το ρόλο της Ελλάδας στον Ευρω-αραβικό διάλογο και να δώσει νέα δυναμική στην προσέγγιση της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο, στη βάση του γεωοικονομικού δόγματος που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανέλαβε πρωτοβουλία επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Παλαιστινιακού, στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού αν και περιστράφηκε έντοντα γύρω από τα οικονομικά ζητήματα,. ήταν εξόχως γεωπολιτική καθώς, συμπίπτει χρονικά με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των Παλαιστινίων με τις ΗΠΑ, την περίπλοκη υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η ομιλία του πρωθυπουργού, στόχευε στην ανάδειξη εναλλακτικού σχεδίου διεύρυνσης και βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Αραβικού Κόσμου, που δεν περνάει από τα παραδοσιακά κανάλια της Τουρκίας και των ΗΠΑ, αν και κινείται στη γεωοικονομική λογική που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και προσδιορίζεται στο πλαίσιο των ζητημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ και στην ανάγκη στρατηγικών που αποτρέπουν την ανάδειξη της ακροδεξιάς και των ευρωφοβικών τάσεων.
Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην αραβική κοινότητα, το πλαίσιο που οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ χρειάζονται στήριξη, ως “κλειδί” για τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανάγοντας την Ελλάδα σε επενδυτικό πόλο και παράλληλα σε κόμβο για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών και σχέσεων με την ΕΕ.
«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό – ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα – ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο – μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια»
ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει:
«Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».
Όπως παρατήρησε, το εύρος της προσφυγικής κρίσης, οι προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε με την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, η επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Αφρική και η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, δείχνουν πόσο κρίσιμος είναι ο ευρωαραβικός διάλογος.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα ότι η «διάσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία». Σημείωσε συγκεκριμένα ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί στο 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019, με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να κυμαίνονται στο 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018», ενώ – όπως συμπλήρωσε – «ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018». Παράλληλα, συνέχισε, «η ανεργία έχει μειωθεί στο 19% έναντι του 27%» με τον τουρισμό, τις κατασκευές και τις μεταφορές να είναι βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης, η οποία κατά 70% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τον Ευρωαραβικό διάλογο στο πλαίσιο των ζητημάτων ασφάλειας, μετανάστευσης, ενώ ανήγαγε τις σχέσεις σε καταλύτη για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας τόσο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αλλά και στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού δόγματος στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση-μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας επίλυσης του Παλαιστινιακού, στη βάση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η πρωτοβουλία αυτή όταν προέρχεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με δεδομένη την προσέγγιση με το Ισραήλ και με τις ΗΠΑ, απευθυνόμενη προς την Ευρώπη ακούγεται ως διαμεσολαβητική, ιδιαίτερα όταν ακολουθεί τη διακήρυξη του προέδρου της PLA, Μαχμούντ Αμπάς για την αποτυχία της αμερικανικής πρωτοβουλίας.
Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ ή της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία. Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία.
«Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο»
τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι
«η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου».