Στη θάλασσα της Ινδονησίας συνετρίβη νωρίς το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ένα αεροσκάφος Boeing 737 με 189 επιβαίνοντες, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, στο οποίο -μεταξύ άλλων- επέβαιναν και 20 αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters από τους 189 επιβαίνοντας οι 178 ήταν ενήλικες επιβάτες, ένα ήταν παιδί, δύο ήταν βρέφη, δύο ήταν οι πιλότοι και έξι οι αεροσυνοδοί.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής επιβεβαίωσαν ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο Boeing 737 προσθέτοντας ότι έχουν εντοπίσει ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης που πιστεύεται ότι ανήκαν σε επιβάτες.
Το αεροσκάφος ήταν της Ινδονησιακής εταιρείας πτήσεων χαμηλού κόστους Lion Air. Η συντριβή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, που επικαλέστηκε τον Γιουσούφ Λατίφ, Ινδονήσιο αξιωματικό της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης. Το αεροπλάνο ήταν εν πτήσει από την ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα στην πόλη Pangkal Pinang της Σουμάτρα.
Η Lion Air επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αλλά δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη δήλωση. Η απώλεια επικοινωνίας με το αεροσκάφος συνέβη μόλις 13 λεπτά από την απογείωσή του.
Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του είχαν μαζί περίπου 11.000 ώρες πτήσης όπως είπε εκπρόσωπος της Lion Air στο Reuters.
Τα στοιχεία από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος ανέβηκε στα 5.000 πόδια πριν να αρχίσει να χάνει ύψος το οποίο αρχικά ανέκτησε πριν τελικά να καταλήξει στη θάλασσα. Το τελευταίο του στίγμα ήταν στα 3.650 πόδια με ταχύτητα 345 κόμβων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Μετακινήσεων της Ινδονησίας το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε παραληφθεί από την εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.
Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι ο πιλότος ζήτησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Soekarno Hatta που βρίσκεται στα περίχωρα της Τζακάρτα.
Η Lion έχει ιστορικό ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Το 2017 ένα από τα Boeing της συγκρούστηκε με αεροσκάφος της Wing Air χωρίς τότε κανείς να τραυματιστεί. Τον Μάιο του 2016 δύο αεροσκάφη της Lion Air συγκρούστηκαν σε αεροδρόμιο ενώ ένα μήνα νωρίτερα άλλο αεροσκάφος είχε χτυπήσει σε αεροπλάνο της TransNusa. το 2013 ένας νεαρός πιλότος «έχασε» τον διάδρομο προσγείωσης και έπεσε σε θάλασσα στο Μπαλί προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών επιβατών.