Σαν έτοιμοι από καιρό εκδηλώθηκαν οι “δελφίνοι” για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), ώρες μετά διαρροή της πληροφορίας ότι η καγκελάριο δεν σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος στο επερχόμενο συνέδριο, στον απόηχο της νέας καταβαράθρωσης του κόμματος στην Έσση.
Η απόφαση της Μέρκελ να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU ανοίγει τον δρόμο της διαδοχής και ήδη οι υποψήφιοι για τη θέση που μπορεί να οδηγήσει στην Καγκελαρία κάνουν την εμφάνισή τους.
Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, η γενική γραμματέας του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ — Κάρενμπάουερ, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ.
Η προεδρία του CDU θεωρείται ως το καλύτερο βήμα για την πιθανή ανάδειξη στην καγκελαρία. Επίσημες τοποθετήσεις από τους υποψήφιους δεν υπάρχουν ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα των δελφίνων έχουν επιβεβαιωθεί σε εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
Να σημειωθεί πως μόλις δύο εβδομάδες μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του CDU στη Βαυαρία, οι χριστιανοδημοκράτες βγήκαν από την εκλογική αναμέτρηση χθες στην Έσση με βαριές απώλειες.
Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ
Η ίδια η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ορίσει τον διάδοχό της, ωστόσο η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του κόμματος, θεωρείται ούτως ή άλλως η εκλεκτή της, καθώς υπήρξε προσωπική της επιλογή για το υπ’ αριθμόν 2 αξίωμα στην ιεραρχία του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η «μίνι – Μέρκελ», όπως την αποκαλεί συχνά ο γερμανικός Τύπος λόγω του πολιτικού της στιλ, εξελέγη με ποσοστό 99% από το κόμμα της, το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία της να εκλεγεί πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ όσο και την σοβαρή, πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν οι δημοσιογράφοι, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο ατύχημα.
Γενς Σπαν
Ο της Γενς Σπαν, είναι μόνο 38 ετών και παντρεμένος με άνδρα, ανήκει στην πιο σκληρή γραμμή του CDU, υποστηρίζει σαφώς συντηρητικότερες πολιτικές σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και υπήρξε εκ των βασικών επικριτών της αντίστοιχης πολιτικής της Καγκελαρίου. Αυτή η στάση του εξασφάλισε και μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις εκλογές του 2017.
Ως υπουργός Υγείας, έχει αναδείξει σε βασική του προτεραιότητα την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς της επιλογής τους και τον περιορισμό των μεγάλων διαστημάτων αναμονής για ραντεβού. Η κριτική όμως που του ασκείται από στελέχη του ίδιου του κόμματός του είναι ότι ο συγκρουσιακές του πρακτικές δεν θα διευκολύνουν την πολυπόθητη ενότητα του κόμματος. Ο Γενς Σπαν θεωρείται αγαπημένος του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.
Φρίντριχ Μερτς
Ο 62χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του, φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Μερτς να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την ‘Αγγελα Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU. Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών. Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ – το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της ‘Αγγελα Μέρκελ – για θέματα οικονομίας και Brexit.
Ο κ. Μερτς θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας. Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα».