Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την υπόθεση της συμπλοκής και του θανάτου του Έλληνα ομογενή στην Αλβανία, καθώς οι εξελίξεις που δυναμιτίζουν το εν γένει θετικό κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, συμπίπτουν με μια ιδιαίτερα ανησυχητική χρονική συγκυρία, παράμετρος που ωστόσο δεν έχει αναδειχθεί από τα media, εγείροντας ερωτηματικά και προκαλώντας ανησυχία και δεύτερες σκέψεις για τον χειρισμό των γεγονότων και ενδεχόμενες σκοπιμότητες που ενδεχομένως να κρύβονται ή να επωφελούνται από μια συγκρουσιακή δυναμική.
Η αποσπασματική και με εμπρηστικούς τίτλους κάλυψη του γεγονότος από τα ελληνικά media, επικεντρωμένη στο συναισθηματικό και εθνικιστικό στοιχείο, αν και δημιουργεί βάση νέας διαπραγμάτευσης σε κυβερνητικό επίπεδο, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει ή και να προκαλέσει τον εκτροχιασμό των διμερών σχέσεων, εξέλιξη με επιπλοκές που εκτείνονται πολύ μακρύτερα από το πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ακουμπούν το Σκοπιανό, ακόμα και τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, ενώ επηρεάζουν καταλυτικά το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.
Τα γεγονότα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αν εξεταστούν από πολλαπλές οπτικές γωνίες, με τη δυνατόν ευρύτερη κάλυψη πολιτικών, οικονομικών, διπλωματικών και κοινωνικών παραμέτρων. Το ιστορικό βάρος των στιγμών, λόγω της κορύφωσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας στα Βαλκάνια και παράλληλα η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη δημιουργούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απρόβλεπτο, στην εξέλιξη του, σκηνικό το οποίο είναι παραδοσιακά εύφλεκτο και έχει παράξει αποσταθεροποιητικές εντάσεις, με πολύ χαμηλότερης αξίας περιστατικά.
Το προφίλ του Κωνσταντίνου Κατσίφα στα social networks, οι φωτογραφίες και οι θέσεις που διατύπωνε σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα ασταθή, με εθνικιστικές τάσεις και ροπή προς τη βια προσωπικότητα, ωστόσο δεν επαρκούν για την εξιχνίαση των συνθηκών, κινήσεων και εν τέλει της τραγικής κατάληψης του συμβάντος.
Παράλληλα, σκιές υπάρχουν και από αλβανικής πλευράς, καθώς του περιστατικού που ξεκίνησε στο χωρίο Βουλιαράτες, επιλήφθηκαν οι ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, που καταδίωξαν με τη βοήθεια και ελικοπτέρου τον ομογενή και τον σκότωσαν με δύο σφαίρες, μια στο κεφάλι και μια στο στήθος.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, στον οποίο υπάγεται και η αστυνομία, και την αντικατάστασή του από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, χωρίς ο διάδοχος να έχει ακόμα ενημερωθεί.
Σε διπλωματικό επίπεδο, αν και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας βρίσκονται σε τέλμα, η Ελλάδα έχει προαναγγείλει επέκταση ενέργειες για την χάραξη θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο και τη λήξη του εμπόλεμου καθεστώτος που είναι σε ισχύ από το ελληνοαλβανικό έπος, ενώ η αλβανική κυβέρνηση υλοποιεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία αντιδρά το αλβανικό εθνικιστικό στοιχείο, όπως η οικοδόμηση νεκροταφείων και η ταφή των πεσόντων του αλβανικού έπους.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις κραυγές, είχε παγώσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της γης που κατέχουν ομοεθνείς στην Αλβανία, ενώ παράλληλα χορήγησε υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο της ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, που συνεπάγεται την αποδέσμευση κονδυλίων.
Σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας η Ελληνική Αστυνομία και η Europol έχουν ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες συλλήψεις, με πληροφορίες από την αλβανική αστυνομία, ενώ το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης για ευθυγράμμιση με την ΕΕ.
Ωστόσο, η πρόοδος αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στη μαφία που λυμαίνεται την Αλβανία, οι διασυνδέσεις της οποίας σε πολιτικό επίπεδο είναι ισχυρές και φτάνουν σε πολύ υψηλά κλιμάκια, ενώ αναταράξεις έχει προκαλέσει η δυναμική με την οποία πλήττονται δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην ελληνική επικράτεια, καθώς διακόπτεται η ροή του χρήματος σε οργανώσεις, όχι μόνο της μαφίας, αλλά και του παραστρατιωτικού και παραθρησκευτικού δικτύου.
Τούτων δοθέντων, οποιαδήποτε κρίση για την υπόθεση καταδίωξης και θανάτου του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, είναι όχι απλώς πρώιμη, αλλά κυρίως αποσπασματική, ενώ οι επιδερμικές προσεγγίσεις των media διατρέχουν τον κίνδυνο να καταστήσουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εργαλείο στα χέρια επικίνδυνων και σκοτεινών κύκλων με συμφέροντα τα οποία δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, προσφέροντας πάτημα ώστε να υπονομευθούν διμερείς διακρατικές σχέσεις και η εμπέδωση της σταθερότητας στην Βαλκανική.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, έχει αποδειχθεί, ότι πίσω από ενέργειες ακραίου αλβανικού εθνικισμού, όπως η πρόκληση με το σήμα του UCK από Έλληνες υπηκόους αλβανικής καταγωγής, στρατεύσιμους, κρύβονταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.