Κινήσεις με στόχο τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης και την ενίσχυση των δεικτών αποδοτικότητας του management κάνει η τηλεπικοινωνιακή Wind, αποπληρώνοντας πρόωρα ομολογιίες 70 εκατ., μέρος ομολογιακού δανείου 345 εκατ., με επιτόκιο 10% που είχε λάβει η εταιρία.
Τα 70 εκατ. που αποπληρώνει τώρα είναι πρόσθετα κεφάλαια που είχε λάβει για ενδεχόμενη εξαγορά της Cyta, την οποία απέκτησε τελικά η Vodafone.
Χρονικά η κίνηση συμπίπτει με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη Forthent και αναδεικνύει την ισχυρή ρευστότητα της εταιρίας, ενισχύοντας την εικόνα φερεγγυότητας.
Στελέχη της εταιρίας αποσυσχετίζουν, βέβαια, τις δύο εξελίξες, επισημαίνοντας ότι η εταιρία διαθέτει επαρκή ρευστότητα και ως εκ τούτου επέλεξε την αποπληρωμή ομολογιών 70 εκατ., λήξης του 2021 και σε τιμή 107,5% με στόχο να επιτύχει καλύτερους όρους.
Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς η εταιρία δεν εξαγόρασε ποτέ τη Cyta, που κατέληξε στη Vodafone, ενώ διαθέτει και έχει δεσμεύσει εκ των προτέρων τυχόν κεφάλαια που απαιτούνται για τη Forthnet, συνεπώς, η πρόωρη αποπληρωμή είναι κίνηση στρατηγικής.
Αποπληρώνοντας το ομολογιακό δάνειο, βελτιώνονται οι δείκτες ρευστότητας και αποδοτικότητας της διοίκησης, περιορίζεται η μόχλευση παθητικού και επιδεικνύεται η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.
Με τον τρόπο αυτό η Wind, δείχνει έτοιμη για την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, που συνιστά η εξαγορά της Forthnet, ενώ παράλληλα διατηρεί τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στους ομολογιούχους για πρόσθετη χρηματοδότηση, έχοντας δείξει ότι διαθέτει ρευστότητα και αποπληρώνοντας κεφάλαια που έλαβε στο παρελθόν.
Πλέον, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, η Wind θα μπορέσει να πετύχει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους σε περίπτωση σύναψης νέου ομολογιακού, αντί να συντηρεί το “ακριβότερο” και παλαιότερο, οι ωριμάνσεις του οποίου ήταν κοντινές και ως εκ τούτου δημιουργούσαν πρόβλημα στη μεσοπρόθεσμη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας.
Τα οικονομικά στοιχεία της Wind παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση, καθώς καταγράφει δέκα συνεχή τρίμηνα στα οποία παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Για το β΄ τρίμηνο 2018, η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας τα 127 εκατ. ευρώ, και αύξηση προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 21,2% φτάνοντας τα 28 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η διοίκηση της Wind πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 22,6 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται στις υποδομές νέας γενιάς (NGA) και στην πλατφόρμα Wind Vision.