Ορατός, για ακόμη μια φορά, είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, άρα και της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς τα αλβανικά κόμματα, που έχουν υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, απαιτούν την αναβάθμιση της αλβανικής γλώσσας μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσής της ως επίσημης, πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε
Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, το κίνημα BESA και τη Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, ωστόσο μια τέτοια απαίτηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους Βουλευτές του VMRO που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, να υπαναχωρήσουν στις επόμενες ψηφοφορίες.
Τα αλβανικά κόμματα, όμωςμ εμφανίζονται να θέτουν τελεσίγραφα, υποστηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών εξαρτάται από την αποδοχή και των δικών τους απαιτήσεων, στρατηγική που οδηγεί σε εντάσεις και τριβές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, θέτοντας το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος εν αμφιβόλω.
“Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε”,
δήλωσε ο βουλευτής Fadil Zendeli από το BESA την Τετάρτη.
Είπε ότι το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία Αλβανών σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι κατά τη διάρκεια περαιτέρω γύρων ψηφοφορίας για τη συμφωνία «όνομα», καθώς απαιτούνται 80 βουλευτές για την έγκριση, στην τρίτη ψηφοφορία και 61 στη δεύτερη.
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο κοινοβούλιο, η νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, DUI, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία του ονόματος με πρόσθετες απαιτήσεις.
Ο οδικός χάρτης της αναθεώρησης του Συντάγματος
Πρώτα θα πρέπει να περάσουν τα σχέδια τροπολογιών που υπέβαλε η κυβέρνηση, τα οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία, ενώ μετά από συζήτηση για στην Ολομέλεια το σύνολο του έργου, το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί από αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των 2.1 εκατομμυρίων κατοίκων της πΓΔΜ, αν και οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί επί 20 και πλέον χρόνια, δίνοντας εσφαλμένη εικόνα, καθώς συνολικά η χώρα εκτιμάται ότι έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων και ο αλβανικός πληθυσμός έχει υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στο 20%.
Το θέμα της βελτίωσης των αλβανικών δικαιωμάτων ήταν ένα καυτό θέμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και την αρχή του τρέχοντος έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη δυσαρέσκεια του κεντρικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού VMRO DPMNE και του προέδρου Γκιόρκι Ιβάνοφ, το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα.