Τα εξοπλιστικά προγράμματα επανέρχονται μετ επιτάσεως στο επίκεντρο, καθώς μπορεί η κυβέρνηση να κάνει μισό βήμα πίσω στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, θέλοντας να αποφύγει εντάσεις με την Τουρκία, σε αυτή τη φάση, όμως το Κυπριακό και οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο εγείρουν ζήτημα διεύρυνσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της επάρκειας του πολεμικού ναυτικού, καθώς οι εν δυνάμει επενδυτές ζητούν διαβεβαιώσεις ασφαλείας.
Έκτοτε, όμως, η επιλογή της διαδικασίας fast track για τα ενεργειακά, το Κυπριακό και η επιχειρούμενη διασύνδεση όλων των ανοιχτών μετώπων, ακόμα και της υφαλοκρηπίδας, δημιούργησε άμεσες ανάγκες που δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα διάρθρωση και επιχειρησιακή δυνατότητα, ιδιαίτερα του πολεμικού ναυτικού.Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ενοικίαση ή/και αγορά γαλλικών φρεγατών έχουν ήδη από το καλοκαίρι γίνει γνωστές, στο πλαίσιο -τότε- προσπάθειας θεωρητικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, διαμηνύοντας στην Τουρκία, ότι οι πιέσεις αυξάνουν την ανάγκη για προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού που θα περιορίσει την παρεμβατική της δυνατότητα στο Αιγαίο.
η fast track διαδικασία για τα ενεργειακά, το Κυπριακό δημιουργούν άμεσες ανάγκες που δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα διάρθρωση και επιχειρησιακή δυνατότητα, ιδιαίτερα του πολεμικού ναυτικού.
Συνεπώς, με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς, η αγορά φρεγατών είναι αναγκαία και παράλληλα πρέπει να περιορίζει τη συνολική δαπάνη και ιδιαίτερα σε ταμειακή βάση, δημιουργώντας παράλληλα και προοπτική αναβίωσης της ελληνικής αμυντικής και ναυτικής βιομηχανίας και διασφαλίζοντας τον πλουραλισμό και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Στα παραπάνω, προστίθεται και η ανάγκη διαλειτουργικότητας των δυνάμεων, στο πλαίσιο του NATO και του Ευρωστρατού, που συνεπάγεται την αναγκαιότητα προμήθειας ενιαίων και συμβατών συστημάτων, ζήτημα που έχει ήδη τεθεί στο πλαίσιο της PESCO και στη βάση της διαμόρφωσης ενιαίας δομής και αρχιτεκτονικής στις ένοπλες δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιτυγχάνονται μικρότερα κόστη και καλύτερη συντήρηση.
Όπερ σημαίνει ότι, τα συστήματα που θα προμηθεύονται πλέον οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν για λόγους αποδοτικότητας και οικονομίας να ευθυγραμμίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτυγχάνοντας τις μεγαλύτερες δυνατόν αποδώσεις.
Επίσης, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με τη ναυπήγηση νέων φρεγατών αναμένεται να δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα, που σε συνδυασμό με την αγορά των F-35 απειλούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, στερώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα από την Ελλάδα.
απόκτηση νέων φρεγατών από την Ελλάδα, που έχει εγκριθεί από το 2009, φαίνεται πλέον μονόδρομος,
Υπ’ αυτό το πρίσμα η απόκτηση νέων φρεγατών από την Ελλάδα, που έχει εγκριθεί από το 2009, φαίνεται πλέον μονόδρομος, ιδιαίτερα εφόσον επιθυμεί να προωθήσει την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος περιλαμβάνει τη χάραξη και ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο και την υποδοχή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Ιταλία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Το Πολεμικό Ναυτικό, μετά τις αρνητικές απαντήσεις για τα “κουρασμένα” αλλά ετοιμοπόλεμα Arleigh Bergh του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, έχει καταλήξει στις υπερσύγχρονες και ευέλικτες γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, την απόκτηση των οποίων το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται μέσω της εκμετάλλευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που ήδη διακρατεί η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.
Οι φρεγάτες BELH@RRA
Η πρώτη από τις πέντε φρεγάτες τύπου BELH@RRA αναμένεται να παραδοθεί από το γαλλικό όμιλο Naval Group στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας το 2023, ενώ την ίδια χρονιά θα μπορούσε να παραλάβει και η Ελλάδα αν επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Η φρεγάτα FTI θα είναι εξοπλισμένη με μεγάλη γκάμα αντιαεροπορικών και ανθυυποβρυχιακών δυνατοτήτων.
Το Oto Melara 76 mm ή 127 mm θα τοποθετηθεί σε πυργίσκο πυροβόλων όπλων που βρίσκεται στο κατάστρωμα του σκάφους για την αντιμετώπιση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και απειλών εδάφους.
Η άμυνα ενάντια στις παράκτιες και παράκτιες χερσαίες απειλές θα παρέχεται από οκτώ πυραύλους Exocet MM40 Block 3, εγκατεστημένους στο μέσο του πλοίου.
Η φρεγάτα θα είναι επίσης εξοπλισμένη με 16 κυψέλες A-50 τύπου Sylver, κατακόρυφο σύστημα εκτόξευσης για τα Aster 15 βλήματα επιφάνειας-αέρα, οκτώ στην πλώρη και ποκτώ στην πρύμνη, ενώ θα διαθέτει και δύο πυροβόλα 20 χιλιοστών που λειτουργούν στην πρύμνη, καθώς και 2 × 2 τορπιλοσωλήνες που θα φέρουν τορπίλες τύπου MU90 και ένα αμυντικό σύστημα παραπλάνησης πυραύλου κατά του πλοίου.
Η φρεγάτα, εκτοπίσματος 4.000 τόνων, προορίζεται κυρίως για ανθυποβρύχιο πόλεμο, ενώ διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες αεράμυνας καθώς και στοιχεία stealth.
O αντιαεροπορικός/αντιβαλλιστικός πύραυλος Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 100 χιλιόμετρα.
Το ραντάρ… όπλο
Επίσης, θα διαθέτει το ραντάρ πολλαπλών δεσµών εκποµπής και λειτουργιών SEA FIRE, με τέσσερις αντένες για διαφορετικού είδους αποστολές, μια εξελιγμένη έκδοση του σόναρ CAPTAS-4 και τα υπερσύγχρονα ψηφιακά συστήματα Aquilon και SENTINEL.
H ύπαρξη πλοίων με ραντάρ επιπέδου SF-500 στο Αιγαίο θα φέρει δραματικές ανακατατάξεις στην Ισορροπία Δυνάμεων, ειδικά αν θα συνδυαστεί με πυραύλους Aster 30B1NT.
H ύπαρξη πλοίων με ραντάρ επιπέδου SF-500 στο Αιγαίο θα φέρει δραματικές ανακατατάξεις στην Ισορροπία Δυνάμεων, ειδικά αν θα συνδυαστεί με πυραύλους Aster 30B1NT.
Το SF-500 είναι ένα πλήρως ψηφιακό 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN), τα οποία παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την «παραδοσιακή» χρήση στοιχείων Αρσενιούχου Γαλλίου (GaAs). Συγκεκριμένα, προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ εξόδου στο ραντάρ με αποτέλεσμα την αύξηση της εμβέλειας εντοπισμού και ιχνηλάτησης που επιτυγχάνεται με μικρότερο μέγεθος ολοκληρωμένου κυκλώματος. Το SF-500 καλύπτει εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 500+ km για στόχους TBM ή 400+ km για αεροδυναμικούς στόχους σε τόξο 360 μοιρών (με συνεχή κάλυψη σε αζιμούθιο, αφού σε σύγκριση με τα Herakles και Kronos δεν απαιτείται μηχανική περιστροφή της κεραίας) και 90 μοίρες σε ανύψωση. Για στόχους επιφανείας η εμβέλεια φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 ίχνη. Κάθε πλαίσιο στοιχειοκεραίας αποτελείται από 12 module με 8 υπομονάδες έκαστο (96 συνολικά) και σχηματίζει περισσότερες από 100 δέσμες εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης στοιχείων και πολύ υψηλές δυνατότητες ιχνηλάτησης.
Το ραντάρ έχει τρεις διαμορφώσεις: έρευνα όγκου, έρευνα ορίζοντα, ιχνηλάτηση, και παρέχει μεγάλο εύρος ζώνης λειτουργίας, υψηλές επιδόσεις σε παράκτιο περιβάλλον, αντιμετωπίζει UAV, ίχνη χαμηλής ή υπερηχητικής ταχύτητας καθώς και στόχους μικρού RCS.
Παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη βολής βλημάτων ASTER 30 και ASTER 30B1NT, προσθέτοντας στις επιδόσεις τού πλοίου-φορέα και ATBM (χωρίς εξωτερική υπόδειξη στόχου-cueing). H σχεδίαση είναι σπονδυλωτή και επεκτάσιμη και έτσι καθιστά εύκολη την αποκατάσταση αστοχιών, τις αναγκαίες αναβαθμίσεις και την παροχή διαφορετικών διαμορφώσεων διάταξης για διάφορα μεγέθη πλοίων: κορβέτες, φρεγάτες ή αντιτορπιλικά. Το πρωτότυπο ραντάρ θα είναι προς παράδοση για δοκιμές το 2018 και έτοιμο να ενσωματωθεί στη νέα κλάση το 2020. »
Στα όπλα της FTI θα προστεθεί και ο υπό ανάπτυξη ASTER 30B1NT, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2023, συμπίπτοντας με την παράδοση της FTI. Το νέο βλήμα θα προσδώσει ευρύτερες δυνατότητες ATBM συγκριτικά με τον ASTER 30B1 διατηρώντας το μέγεθος, τον όγκο και τον κινητήρα αρχικής προώθησης του τελευταίου. H ουσιαστική αλλαγή είναι η χρήση νέου υπολογιστή ελέγχου του βλήματος και νέου ερευνητή υψηλότερης γωνιακής ανάλυσης και ζώνης συχνοτήτων Ka (26,5-40 GHz), που παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια πρόσκτησης στόχου, αναβαθμίζει την ανθεκτικότητα στα ECM και αυξάνει την πιθανότητα απευθείας πλήγματος στον στόχο (hit-to-kill).
Τα προβλήματα και οι… λύσεις
Το ζήτημα, για την Ελλάδα, είναι ότι τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια επαρκούν για την προμήθεια 2 BELH@RRA, οι οποίες θα τεθούν σε υπηρεσία στο Αιγαίο το νωρίτερο το 2024, αφήνοντας κενό και με προβλήματα το επίμαχο διάστημα ανάπτυξης του γεωοικονομικού δόγματος.
Συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει, στο πλαίσιο του προγράμματος, είτε να αναβιώσει το σχέδιο leasing μιας FREMM και ενδεχομένως κάποιων κορβετών, είτε να προμηθευτεί δύο φρεγάτες κλάσης LaFayette, που όντας πιο σύγχρονες από τις τύπου S θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε καθήκοντα στη σύνθετη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εν συνεχεία το ΠΝ θα μπορούσε να παραγγείλει δύο BELH@RRA ακόμη, με ημερομηνία παράδοσης μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα θα δρομολογήσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των S και των LaFayette, δημιουργώντας ροή που καλύπτει στρατηγικά και αντιμετωπίζεται οικονομικά.
Λόγο στα εξοπλιστικά βέβαια, θα έχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία, μόνο που σε αυτή τη φάση υπάρχει κοινή δέσμευση για την αναβάθμιση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο και την ενιαία δομή, παράγοντες που δίνουν προβάδισμα στη Γαλλία και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιδιώξει προγράμματα συμπαραγωγής.