Συνέντευξη με την οποία αποκαλύπτει πτυχές του κρίσιμου, τελευταίου υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε στο Κρήτη TV στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη ο Νίκος Κοτζιάς, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα και δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύει εικόνα ανοχής του Υπουργικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού απέναντι στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο παρουσιάζει σε σχεδόν διαρκή παροξυσμό, σε σημείο που κατηγορεί, μάλιστα, σύσσωμη την κυβέρνηση ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος για την εξαγορά ξένων πολιτικών.
Πρόκειται για καταγγελίες τόσο βαριές που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα τις επόμενες ώρες, δημιουργώντας δυναμική βίαιων ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα στο κυβερνητικό μείγμα. Ο πρώην υπουργός με διπλωματικό τρόπο εγείρει το ενδιαφέρον στις “καταγγελίες” Καμμένου, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο σχολιασμό και εγκλήσεων από τα media και την αντιπολίτευση, τις οποίες έχει απριόρι απαξιώσει, διαχωρίζοντας εαυτόν και τον πρωθυπουργό και αναδεικνύοντας τον υπουργό Άμυνας ως γραφική φιγούρα.
Εν τω μεταξύ έχει καλύψει τα νώτα του, ως προς το Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και δεν έχει τρωτά, διαφωνώντας όμως με την ισορροπιστική λογική του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η μετεξέλιξη της “κυβέρνησης σωτηρίας” σε του προοδευτικού χώρου, θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση της αίσθησης σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί να θέσει τόσο το Μαξίμου όσο και τους υπουργούς προ των ευθυνών τους, καθιστώντας τη δημόσια καταδίκη του Πάνου Καμμένου αναπόδραστη και διαχωρίζοντας την τύχη του από αυτή της ίδιας της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου “ουδέτερη”, καταδεικνύοντας παράλληλα και την ανοχή που επέδειξε το σύνολο του το Υπουργικό Συμβούλιο, στη ρητορική και τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου. Παράλληλα, οπως αποκάλυψε, η απόφαση της παραίτησής του του δεν προκλήθηκε εν θερμώ, αλλά η κόντρα με Καμμένο υπέβοσκε καιρό.
Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής.
Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπ. Αμυνας ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια.
Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης δεν μπορώ να συμμετέχω».
Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «κανονικά θα έπρεπε να έχει φύγει αυτός που λέει άλλα από την κυβέρνηση». Προέβλεψε δε ότι η κυβέρνηση «υπονομεύεται από τα μέσα» και «θα έχει μακροχρόνια προβλήματα».
Ωστόσο, είναι ακόμη άγνωστη η αντίδραση του Μαξίμου στην προσπάθεια πυροδότησης εξελίξεων, καθώς μπορεί να την αντιληφθεί ως απόπειρα ποδηγέτησης του πρωθυπουργού και εξαναγκασμού της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα όμως, οι θέσεις του Νίκου Κοτζιά, ως προς τον Πάνο Καμμένο βρίσκουν στήριξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτιμάται πολιτικά και από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο στην παρούσα όσο και στη μελλοντική του αξία.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποτύπωσε σε γενικές γραμμές, αλλά με ορόσημα, την προδιαγεγραμμένη κυβερνητική κρίση που οδήγησε στην παραίτησή του:
«Τα γεγονότα δεν ήταν εν θερμώ υπήρχαν καιρό για το ποιος κάνει εξωτερική πολιτική στη χώρα, για αν το υπουργείο Αμυνας ήταν ένα δεύτερο ΥΠΕΞ»
είπε και αφηγήθηκε:
«Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπ. Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα»
είπε.
Για το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα τεθεί θέμα των όσων είπε ο υπ. Αμυνας στις ΗΠΑ και ότι πληροφορήθηκε για το γεύμα Τσίπρα-Καμμένου στη ΛΑΕΔ πηγαίνοντας στο υπουργικό. «Εκανα μια σκέψη που δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα όπως επίσης και ότι “πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντως εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συνάντηση;».
Ενδεικτικό του κλίματος και των μηνυμάτων που επιχειρεί να στείλει ο Νίκος Κοτζιάς είναι η απουσία ονομαστικών αναφορών στον Πάνο Καμμένο, επιλέγοντας προσδιορισμούς όπως «η άλλη πλευρά» ή «ο εκπρόσωπος του μικρότερου εταίρου»,
Σύμφωνα με τον τέως ΥΠΕΞ ο υπ. Αμυνας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε κάνει υπουργικά συμβούλια για το θέμα της FYROM και δεν υπάρχει στην προγραμματικά μας συμφωνία, άρα εμένα δεν με δεσμεύει» και τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει καθώς έγιναν 4 υπουργικά αλλά ο ίδιος ο Π. Καμμένος δεν προσήλθε.
«Η συμφωνία έχει εγκριθεί στο υπουργικό» τόνισε ο κ. Κοζιάς «δεν ισχύει αυτά που έλεγε στο εξωτερικό -γιατί αυτά έλεγε ο κύριος (σ.σ. ο Π. Καμμένος) ότι είναι μια πρωτοβουλία του Κοτζιά που δεν την ξέρει κανένας, που δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κλπ».
Ερωτηθείς αν όντως έλεγε στο εξωτερικό αυτά ο κ. Καμμένος, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Ασφαλώς, ασφαλώς».
Οπως είπε η πολιτική πρέπει να έχει και ηθικά χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η συζήτηση στο υπουργικό «προς το τέλος απέκτησε και ηθικά χαρακτηριστικά».