Σε πολιτική διαβούλευση θέτει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια, που θα καταλήξει σε κατάθεση νομοσχεδίου, εγκαταλείποντας τη fast track διαδικασία με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων που είχε επιλέξει ο Νίκος Κοτζιάς, μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, για ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να κινήσει διαφορετικές διαδικασίες για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, διπλωματικά μεταφράζεται σε αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία που, ούτως ή άλλως, ανεβαίνει λόγω Ανατολικής Μεσογείου και Κυπριακού, ενώ πολιτικά ερμηνεύεται ως προσπάθεια να τεθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους και να αναζητηθούν συγκλίσεις σε εθνικά θέματα, ακόμα και σε ad hoc βάσεις, διαχέοντας παράλληλα την ευθύνη και αποκτώντας τη δυνατότητα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των εξελίξεων.
Το ζήτημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης που ανακίνησε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο απελθών υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας η οποία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα υποβάλλοντας διάβημα διαμαρτυρίας για “επιθετικές” κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, “υπενθυμίζοντας” παράλληλα και το casus belli.
Ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση της αλλαγής διαδικασίας στη σύσκεψη ενημέρωσης και καθορισμού αρμοδιοτήτων που διεξήχθη στο ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Επίσης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το “βάπτισμα του πυρός”, καθοδηγώντας την απάντηση που δόθηκε στο διάβημα και τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, για την αιγιαλίτιδα ζώνη.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.