Να αποδείξει ότι το επενδυτικό φόρουμ “Νταβός στην Έρημο” στέφθηκε με επιτυχία επιχειρεί η Σαουδική Αραβία, αφού πολλά ηχηρά ονόματα και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στον απόηχο της υπόθεσης Κασόγκι.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση του Ριάντ ανακοίνωσε χθες πως έκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων κατά την έναρξη της επενδυτικής συνόδου. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά έλειπαν από τη σύνοδο η αφρόκρεμα των στελεχών δυτικών εταιρειών αλλά και πολιτικοί εξαιτίας της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρευρέθη στην επενδυτική σύνοδο, αλλά έφθασε αρκετή ώρα μετά την έναρξή της και σύμφωνα με το Reutrs δεν εκφώνησε λόγο.
Περίπου δύο χιλιάδες παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν την ώρα που εισερχόταν, χαμογελώντας, ο Μπιν Σαλμάν. Νωρίτερα, ο Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, είχε διαβεβαιώσει από το βήμα της συνόδου πως η χώρα περνάει «κάποιου είδους κρίση» αλλά πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει ο Μπιν Σαλμάν.
Η διαφορά με την περυσινή επενδυτική σύνοδο ήταν αισθητή, μετά την άρνηση περίπου 25 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών να παρευρεθούν και να εκφωνήσουν λόγο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και υπουργοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία επέλεξαν να μην παραστούν στη σύνοδο του Ριάντ, όπως και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ίδιο έπραξαν και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων τραπεζών, από την JPMorgan και την HSBC και εταιρείες όπως η Uber. Ωστόσο, πολλές δυτικές τράπεζες έστειλαν πιο χαμηλόβαθμα εκτελεστικά στελέχη φοβούμενες ότι θα χάσουν τις αμοιβές από τις συμφωνίες που θα κλείσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Η Ρωσία έστειλε στο Ριάντ μεγάλη αποστολή με επικεφαλής τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, πρόεδρο του ταμείου άμεσων επενδύσεων, ο οποίος δήλωσε πως η δολοφονία Κασόγκι πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά και πως «οι μεταρρυθμίσεις της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικές και αξίζουν την υποστήριξη». Το Ριάντ ανακοίνωσε χθες πως υπέγραψε συμφωνίες ύψους 50 δισ. δολαρίων στους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των υποδομών με εταιρείες όπως οι: Trafigua, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes.
Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Πατρίκ Πουαγιανέ, ο οποίος μίλησε στη σύνοδο χθες, προανήγγειλε τη δημιουργία δικτύου λιανικών πωλήσεων στη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τη Saudi Aramco. H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 μνημόνια συνεργασίας ύψους 34 δισ. δολ. Ο Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε πως ενισχύεται η διαφάνεια στη χώρα και πως το ταμείο εξακολουθεί να αναπτύσσει νέες βιομηχανίες στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.