Προσπάθεια να θέσει το θέμα των συντάξεων σε περαιτέρω διαπραγμάτευση ακολουθεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιδείξει παρεμβατική ικανότητα έναντι της Κομισιόν και να συγκρατήσει τη fast track διαδικασία αποδοχής μέσω του Eurogroup, δίνοντας χώρο στο Βερολίνο που κρατά ανοιχτά θέματα.
«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί»,
είπε σήμερα ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές συντάξεων αλλά μικρότερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.
Με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος της μη-μείωσης των συντάξεων στον εγχώριο πολιτικό ανταγωνισμό και δεδομένες τις πολιτικές φιλίες του επικεφαλής του ESM, οι αντιστάσεις ενδεχομένως να επιδέχονται και άλλων ερμηνειών, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτές.
Η παρέμβαση του Κλάους Ρέγκλινγκ έρχεται τη στιγμή που εκδηλώνονται βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές διεργασίες για τον ιταλικό και γαλλικό προϋπολογισμό, ακολουθώντας την έγερση απαίτησης από την Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θέματα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους που όμως προκαλούν πολιτικό αντίκτυπο.
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς έχουν τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια. «Δεν χρειάζεται πανικός» είπε και πρόσθεσε πως η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ιταλία τόνισε ότι έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από την χώρα.
Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι
«είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. «Ειναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ προσθέοτντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.