Πρωτοβουλίες για την διεύρυνση του μετώπου πίεσης προς της Σαουδική Αραβία, επ αφορμής της υπόθεσης Κασόγκι, αναλαμβάνει το Βερολίνο, καθώς το συγκεκριμένο θέμα προστίθεται στην ήδη μακρά λίστα διαφορών που έχει τόσο με το Ριάντ όσο και με την Ουάσγικτον, ενώ ενδείκνυται για την οικοδόμηση ευρύτερης στήριξης.
Η υπόθεση Κασόγκι και ο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν αδιαμφισβήτητα θέμα διεθνούς εμβέλειας, ωστόσο στην παρούσα φάση αναδεικνύεται και σε μοχλό πίεσης για σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και προσδιορίζονται στην αντιστάθμιση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή και την απομόνωση του Ιράν.
Η Γερμανία προτρέπει μάλιστα τις χώρες της ΕΕ να παγώσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία έως ότου το Ριάντ παράσχει αποδείξεις για το τι ακριβώς συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.
Το Ριάντ έχει δώσει πολλές και αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με την τύχη του Κασόγκι, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο θάνατός τους εντός του προξενείου ήταν ένα «μεγάλο λάθος».
Μέχρι στιγμής ωστόσο, ούτε η Γερμανία – η οποία ανακοίνωσε χθες διά της ίδιας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι η χώρα θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία – ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία πείθονται από τις εκδοχές του Ριάντ, τις οποίες σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «υποθέσεις».
«Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη», επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.
Μέχρι στιγμής φέτος η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες καθιστούν το Ριάντ τη δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέα γερμανικών όπλων μετά την Αλγερία.
Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως για την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση.
«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση», σημείωσε ο Αλτμάιερ για να προσθέσει ότι «μόνον αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί η κυβέρνηση του Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό».