Σε δύο ταμπλό εξελίσσονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για τη Folli Follie, καθώς οι τράπεζες πιέζουν για την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, με εξωδικαστική διαδικασία και οι ομολογιούχοι αναζητούν λύσεις, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν ικανό μοχλό πίεσης, για να οδηγήσουν τη διοίκηση σε συμβιβασμό.
Η άρση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας, την Παρασκευή, με απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στη διαδικασία του άρθρου 106α, εντείνει την πίεση για συμφωνίες και θέτει τη διοίκηση της εταιρίας σε δεινή, πλέον, θέση, ενώ παράλληλα καθιστά επιτακτική την αποσαφήνιση των προθέσεων εν δυνάμει επενδυτών, όπως η κινεζική Fosun και η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα.
Οι τράπεζες, πιεζόμενες από την αρνητική συγκυρία, τα stress tests και την ανάγκη για ρευστότητα αλλά και από επιχειρηματικά συμφέροντα ήραν (ως βασικοί πιστωτές) το καθεστώς προσωρινής προστασίας, καθώς δεν υπήρχαν τα εχέγγυα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών συνεννόησης και κινούνται πλέον επιθετικά για τη ρευστοποίηση της συμμετοχής της FF Group στα Αττικά Πολυκαταστήματα, την οποία έχουν ενεχυριάσει έναντι απαιτήσεων.
Η απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, στην αίτηση για χορήγηση καθεστώτος προστασίας από τους πιστωτές, ήτοι για ασφαλιστικά μέτρα, είναι ενδεικτική της αναξιοπιστίας στην οποία έχει περιέλθει η διοίκηση μετά τις αποκαλύψεις για τη συστηματική παραποίηση των οικονομικών στοιχείων, δημιουργώντας πλέον τις προϋποθέσεις για την πλήρη ικανοποίηση της απαίτησης των εξασφαλισμένων πιστωτών, ήτοι των τραπεζών και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο της ήδη δυσοίωνες προοπτικές της επιχείρησης.
Πλέον, οι πιθανότητες να τεθεί η εταιρία σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από τους πιστωτές και τις αρχές, με αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου είναι πολλές, ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία των μελών του ΔΣ.
Υπάρχουν ωστόσο, φήμες για την ενεργοποίηση της Fosun ως “λευκού ιππότη” που στο πλαίσιο συζητήσεων για ανάληψη του ελέγχου και ασκώντας τα δικαιώματα μετόχων μειοψηφία, να καταθέτει νέο αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, για την πλήρωση του οποίου η αντικατάσταση της διοίκησης θα θεωρούνταν όμως απαραίτητη.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση απόρριψης της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα και η συνεπακόλουθη άρσης της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, μπορεί εξαναγκάσει το χέρι του υποψήφιου επενδυτή δίνοντας νέα τροπή στις εξελίξεις.