Προσπάθειες να αποσυσχετιστεί από το VMRO-DPMNE, καταβάλλει ο Πάνος Καμμένος, καθώς οι πρόσφατες καταγγελίες του, για χρηματισμό βουλευτών στην πΓΔΜ, φάνηκαν να απηχούν απολύτως τις θέσεις που διατύπωσε το υπερεθνικιστικό κόμμα, δημιουργώντας την αίσθηση σύμπλευσης ή τουλάχιστον επικοινωνίας των δύο χώρων, προσδιορίζοντας έτσι τον άξονα παρέμβασης της Μόσχας.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει «καμία σύμπλευση με τους ανθέλληνες φασίστες της VMRO» και επισυνάπτει σχετικό δημοσίευμα ιστότοπου που θεωρείται ότι απηχεί της απόψεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, η προσπάθεια αποστασιοποίησης μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί όψιμη και οπορτουνιστική, καθώς η κραυγαλέα σύμπτωση θέσεων, η κριτική στην ΕΕ και το διεθνή παράγοντα, στο tweet που ακολούθησε την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ, είναι ενδεικτική των θέσεων του αρχηγού των ΑΝΕΛ.
Οι διαρκώς κλιμακούμενοι τόνοι που υιοθετεί ο Πάνος Καμμένος, αποτελούσαν ανέκαθεν ζήτημα, το οποίο ωστόσο, δεν απτόταν του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα, κάτι που τώρα φαίνεται ότι άλλαξε, κυρίως λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος αλλά και λόγω της στοχοποίησης της ΕΕ.
Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, δεν ανασκευάζει τη δήλωσή του, που στρέφεται ευθέως κατά του ρόλου της ΕΕ και εμμέσως κατά του διεθνούς παράγοντα, στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αντ’ αυτού ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του, χαρακτηρίζοντας ανθελληνικό και φασιστικό το VMRO.
Οι έως τώρα κινήσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις του Πάνου Καμμένου, έχουν δημιουργήσει εμφανές χάσμα με τον ευρωατλαντικό άξονα. Η απόσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και εσωτερικά στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πολύπλευρες και πολυεπίπεδες εσωτερικές πιέσεις, χωρίς ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση.
Το σκηνικό κρίσης εντείνουν οι διαρκείς απειλές αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στην Ελλάδα από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, επ αφορμής της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Παράλληλα, η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, φαίνεται ότι επιταχύνει το χρόνο επώασης πολιτικών εξελίξεων.
Όπερ σημαίνει ότι ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιείται και στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης επιχείρησης περιορισμού της ρωσικής απειλής. Ζητούμενο, τώρα, είναι η δέσμευση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πολιτική σταθερότητα, χωρίς αστερίσκους, που συνεπάγεται ότι οι πιέσεις θα εστιαστούν στην αποκρυστάλλωση της στάσης Καμμένου.
Τα όσα ειπώθηκαν από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ στην Ουάσιγκτον, οι δηλώσεις μέσω twitter, η παραίτηση Κοτζιά και η επικείμενη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στη Μόσχα δημιουργούν ισχυρή αίσθηση ρήξης, έναντι της διάστασης της πολυσχιδούς διπλωματίας που επιχειρεί να προωθήσει ο υπουργός Άμυνας,
Με δεδομένο το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, η όποια προσπάθεια αποκατάστασης απαιτεί σαφείς πολιτικές διακηρύξεις και ηχηρά μηνύματα. Ωστόσο, ενδεχόμενη ηχηρή αποκήρυξη της ρωσικής παρεμβατικής πολιτικής από τον Πάνο Καμμένο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα.