Σε de facto διάσπαση οδηγείται πλέον το υπερθνικιστικό VMRO, μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία αυτομόλησαν 7 βουλευτές του, οι οποίοι τελικά διαγράφηκαν από την ηγεσία του κόμματος.
Η εκτελεστική επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδρίασε εκτάκτως μετά την ψηφοφορία και αποφάσισε ότι οι επτά βουλευτές που ψήφισαν «ναι» δεν μπορούν να παραμείνουν στους κόλπους του κόμματος.
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και τη βούληση των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτήν τους την απόφαση. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή του VMRO-DPMNE συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα»,
δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σύμφωνα με τον Μιτσκόσκι, σε κάποιους από τους «αντάρτες» δόθηκε η υπόσχεση αμνηστίας από εκκρεμείς κατηγορίες, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε και υπόνοιες για χρηματισμό.
«Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, όμως σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους»
συμπλήρωσε ο Μιτσκόσκι, προσπαθώντας να οικοδομήσει τις κατηγορίες για εξαγωγές συνειδήσεων και εκβιασμούς, ώστε να μπορέσει να παλέψει μέσω κοινωνικού μετώπου την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία επίσης απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Παράλληλα, ο Μιτσκόσκι θέλει να ενισχύει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι δεν θα υπογράψει την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συνεπάγεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του.
Με τη γραμμή VMRO, Μιτσκόσκι και Ιβάνοφ φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας και αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μέσω twitter κατήγγειλε δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που συνεχάρη τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ για το αποτέλεσμα.